Akcie Aholdu se zvyšují, znovu se hovoří o fúzi s Delhaize

15.03.2007 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Amsterodam 15. března (ČTK) - Akcie nizozemského řetězce Ahold dnes na burzách zamířily prudce vzhůru, čímž reagovaly na další spekulace ohledně zájmu konkurenční skupiny Delhaize. Spekulace se objevily na trhu, belgický podnik ale sdělil, že v krátkodobém výhledu o fúzi neuvažuje.

Akcie Aholdu zpevnily skoro o pět procent a na burzách v západní Evropě se zařadily mezi tituly s největším procentním zhodnocením. "Panují zde představy, že dlouhodobě k fúzi nakonec dojde," poznamenal makléř Siebe de Koning ze společnosti AFS Brokers.

Výkonný ředitel belgické skupiny Delhaize Pierre-Olivier ale fúzi úplně nevyloučil. V delším časovém horizontu by se prý jeho podnik mohl zaměřit i na větší akvizice. Finanční ředitel Delhaize Craig Owens ale řekl, že fúze s Aholdem by dávala větší smysl, pokud by se Ahold zbavil americké součásti U.S. Foodservice.

Ahold je čtvrtým největším maloobchodním prodejcem potravin na světě podle výše tržeb. Americkou součást U.S. Foodservice už dal na prodej, čímž by si podle analytiků mohl připravit podmínky ke sloučení s Delhaize. Ahold vlastní největší nizozemský maloobchodní řetězec Albert Heijn, přibližně 70 procent tržeb ale vytváří ve Spojených státech.

Ahold se loni rozhodl opustit polský a slovenský trh a své snahy prosadit se ve střední Evropě zaměří výhradně na Českou republiku.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK