PNS změnila odběratelské smlouvy; ÚOHS je spokojený

15.03.2007 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Brno 15. března (ČTK) - Malí čeští trafikanti si opět stěžují na diskriminaci ze strany První novinové společnosti (PNS). Loni se jejich podnětem zabýval Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS), který firmě nařídil upravit podmínky tak, aby byly rovné pro malé podnikatele i velké trafikové řetězce. PNS už smlouvy změnila, ÚOHS je s tím spokojený. Situace většiny malých prodejců se ale ještě zhoršila, řekl dnes ČTK předseda Sdružení trafikantů a prodejců tisku Milan Ságner.

PNS ovládá velkou část distribuce novin v Česku. Malí prodejci si u antimonopolního úřadu stěžovaly, že firma zvýhodňuje velké odběratele a dává jim vyšší marži. Týkalo se to zhruba 16.000 prodejců. Úřad tak loni rozhodl, že PNS musí do letošního března změnit smlouvy s distributory a nastavit jednotné podmínky. ÚOHS je teď spokojen, a společnost se tak vyhnula pokutě, která mohla dosáhnout milionů korun. Mluvčí úřadu Kristián Chalupa upozornil, že úřad trh nadále monitoruje.

Marži teď PNS vypočítává podle jednotných pravidel. Řídí se přímou úměrností. Čím vyšší odběr a lepší platební disciplínu odběratel vykazuje, tím výhodnější má podmínky. Podle tohoto výpočtu má teď zhruba polovina prodejen nižší marže a druhá půlka naopak vyšší, tvrdí PNS.

To je ale špatně, míní Ságner. "Všichni nemůžou být v pražském metru," poznamenal s tím, že PNS by měla zohlednit také platební morálku prodejců a připisovat jakési věrnostní bonusy za dlouhodobou spolupráci. "Smlouvy musí být nastaveny na základě stejných pravidel a je logické, když společnost, která odebírá větší množství zboží, dostane od dominantního dodavatele množstevní slevu," namítá Chalupa. Soutěž by prý naopak mohly narušit právě věrnostní bonusy.

Sdružení se nelíbí ani systém odběrů. Ve smlouvách sice trafikanti uvedou, jaké tiskoviny a v jakém množství požadují, PNS ale později začne odběry počítat podle měsíčních přebytků, popisuje Ságner. "Pak se stává, že zajímavé zboží, kde je třeba dárek, nedostane někdo vůbec a zase je oproti konkurenci v nevýhodě," doplnil. Malí trafikanti už dokonce vytvořili vlastní řetězec a zaregistrovali se na ministerstvu vnitra. "Ani s vlastním IČ s námi však PNS nechce jednat jako s jednou sítí," stěžuje si Ságner.

PNS vlastní přední vydavatelé denního tisku a časopisů v ČR. Zhruba po čtvrtině mají vydavatel Mladé fronty DNES a Lidových novin MAFRA, vydavatel časopisů a deníků Blesk a Sport Ringier a majitel skupiny Vltava-Labe-Press, která vydává regionální Deníky. Zbytek si dělí vydavatelé časopisů Bauer Media a Sanoma Magazines. PNS v roce 2005 utržila přes 3,6 miliardy korun, zisk přesáhl 215 milionů a oproti roku 2004 vzrostl skoro čtyřnásobně.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK