Státy EU se předběžně dohodly na snížení cen za roaming

15.03.2007 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Brusel/Hannover 15. března (zpravodaj ČTK) - Členské státy Evropské unie se dnes v Hannoveru předběžně dohodly na snížení cen za takzvaný roaming, tedy volání do a ze zahraničí z mobilního telefonu. Novinářům to oznámila mluvčí eurokomisařky pro informační společnost Viviane Redingové. Tato dohoda by měl být základem pro regulaci maloobchodních i velkoobchodních cen, která by při určitém scénáři mohla platit již od června.

Kolem dnešní dohody však panuje řada nejasností. Jednání se totiž odehrálo za zavřenými dveřmi a bylo pouze informativního charakteru. Zdroj ČTK navíc řekl, že šlo o shodu pouze na základě jednotlivých projevů. Je však patrné, že by měly být regulovány velkoobchodní i maloobchodní ceny, proti čemuž se zpočátku stavěla řada států, včetně ČR.

Dalším problémem je, že Evropská komise a především komisařka Viviane Redingová mluví o regulaci cen jako o hotové záležitosti, což však někteří diplomaté odmítají. Podle nich tak Redingová tlačí jednotlivé státy k dohodě. Například ve středu EK zveřejnila zprávu, v níž oznámila, že dojde k průlomu v jednání, ještě než ministři informatiky a telekomunikací vůbec zasedli k jednacímu stolu.

Případná dohoda ministrů však k samotnému snížení cen nestačí. Je ještě třeba, aby se na konečném znění návrhu dohodla Rada EU s Evropským parlamentem a v červnu dohodu potvrdili jednotlivé státy na summitu EU. Zatím navíc stále není jasné, kolik zákazníci za roaming nakonec zaplatí.

U velkoobchodních cen chce Německo, jež EU momentálně předsedá, stanovit horní hranici pro volání domů ze zahraničí a pro volání v navštívené zemi na 30 centech za minutu (necelých devět korun), zatímco europoslanci usilují o 25 centů (asi 7,50 koruny). Pro drobného klienta by pak mělo být volání zhruba o 20 centů dražší, než je velkoobchodní cena, a za přijatý hovor by se platilo nejvýše 25 centů (zhruba 7,50 koruny).

V současnosti jsou podle Bruselu a nejrůznějších spotřebitelských organizací poplatky za volání daleko vyšší a přemrštěné. EK na svých stránkách například uvádí, že krátký hovor z Velké Británie stojí Čecha 5,19 až 8,87 eura (asi 150 až 257 Kč) v závislosti na českém operátorovi i využívané britské síti. Při volání z Maďarska je to až 159 Kč, z Itálie 106 až 213 Kč a z Portugalska až 174 Kč.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK