Koruna posílila a přiblížila se k hranici 28,00 Kč/EUR

15.03.2007 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 15. března (ČTK) - Česká měna po řadě dní poklidného obchodování dnes výrazněji posílila a přiblížila se hranici 28,00 Kč za euro. Okolo 17:00 stála na 28,04 Kč/EUR a byla tak nejsilnější od ledna. Důvodem byly nákupy korun od zahraničních investorů. K dolaru kurz zpevnil ještě více na závěrečných 21,17 Kč/USD. Vyplývá to z informací serveru Patria Online.

"Domácí měna dnes překonala důležité technické úrovně a nehledě 'napravo nalevo' vydala se strmě směrem k psychologické hranici 28,00 Kč za euro," uvedl analytik Patrie Radim Krejčí. Pohyb koruny byl podle něj dílem zvýšené aktivity zahraničních investičních bank na devizovém trhu a dalším výkyvem dolaru ve směru jeho globálního oslabování. Navzdory nízkým úrokovým sazbám v ČR působí na korunu pozitivně poslední údaje o ekonomickém růstu a platební bilanci, dodal.

Koruně se dokonce podařilo aspoň na krátko překonat úroveň 28,04 Kč/EUR, upozornila analytička Next Finance Markéta Šichtařová. To je prý velmi důležité, protože tato úroveň plnila v předešlých týdnech úlohu takzvané rezistence; což je kurz, který je při posilování pro měnu z psychologických nebo technických příčin obtížné překonat.

Krejčí předpokládá, že se koruna do konce týdne pokusí překonat 28,00 Kč/EUR. To by jí podle něj mohlo otevřít cestu do nového obchodního pásma, ve kterém se nacházela naposledy v lednu. "Definitivní překonání hranice 28,04 Kč/EUR je otázkou spíš hodin než dní, takže se také zvyšuje pravděpodobnost, že koruna k euru bude i v dalších dnech prudce posilovat," podotkla Šichtařová.

Dolar dnes klesl na 1,3247 USD/EUR, přestože informace o čistém přílivu financí do amerických aktiv a indexu PPI byly lepší, než se očekávalo. Mezinárodní měny se pohybují v úzkých rozpětích a vyčkávají na páteční spotřebitelskou inflaci v USA, upozornil dealer J&T Banky Lukáš Růžička.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK