Pražská burza po třech ztrátách přidala půl procenta

15.03.2007 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 15. března (ČTK) - Pražská burza dnes posílila a zastavila tři dny trvající pokles. V odpoledních hodinách se trh krátce ocitl po středečním závěrem, situaci ale využili investoři k nakupování a ceny akcií podle indexu PX nakonec vyrostly o 0,45 procenta na 1635,8 bodu. Výsledky převzala ČTK z burzy.

Akcie nejvíce obchodované firmy, energetické skupiny ČEZ, zpevnily o 1,67 procenta na 860,8 koruny při objemu 1,6 miliardy korun. Na program pondělního jednání vlády byl přiřazen prodej části státních akcií ČEZ. Materiál ministerstva financí dává možnost prodeje až 15 procent akcií ČEZ přes pražskou burzu, uvedl deník MF Dnes. Ekonomičtí ministři se shodli na prodeji asi sedmi procent akcií ČEZ. Cílem je získat přes 30 miliard korun na financování fondu dopravy.

Akcie farmaceutické společnosti Zentiva si polepšily o 1,92 procenta na 1330 korun. Dařilo se i realitnímu odvětví. Akcie ECM získaly 1,94 procenta na nové maximum 1790 korun a akcie Orka přidaly 1,32 procenta na 3292 korun. Počet obchodovaných akcií Orka se od pondělí zvýší o 343.894 kusů na celkových 8,502.953 akcií. Důvodem bude výměna poukázek BSA, konverze vyměnitelných dluhopisů a využití akciových opcí.

Celkové obchody s akciemi výrazně klesly, ale s objemem 3,7 miliardy korun zůstaly nad ročním průměrem. V pátek by se na tuzemský trh podle makléře firmy Cyrrus Tomáše Machalického mohl přenést očekávaný neklid z amerického trhu, kde bude takzvaný "den čtyř čarodějnic". Najednou skončí platnost futures na akciové indexy, opcí na akciové indexy, opcí na akcie a futures na jednotlivé akcie.

Futures je termínový obchod, který představuje pro kupujícího povinnost koupit a pro prodávajícího povinnost prodat v budoucnu určitý počet podkladových aktiv za předem sjednanou cenu. Na vyspělých trzích například futures naznačují, kterým směrem se akcie při řádném obchodování vydají.

Obchody s cennými papíry:

- akcie 3,720 miliardy Kč

- dluhopisy 2,698 miliardy Kč

- certifikáty, warranty a futures 20,7 milionu Kč

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK