Hypoteční banka nabízí speciální pojištění hypotéky

16.03.2007 | , Hypoteční banka
Tiskové zprávy


Pojištění k hypotečnímu úvěru si klient Hypoteční banky může nyní zajistit přímo při podpisu úvěrové smlouvy. Žadatelé o hypotéku tak již nemusí pojištění shánět dodatečně, protože jej sjednají přímo v kancelářích Hypoteční banky, která jej svým klientům nově nabízí ve spolupráci s ČSOB Pojišťovnou.

„Při uzavírání dlouholetých, poměrně vysokých finančních závazků, jaké hypoteční úvěr většinou představuje, je pojištění neschopnosti úvěr splácet významným zvýšením jistot jak pro dlužníka, tak pro věřitele,“ konstatuje Radka Papoušková, ředitelka odboru řízení produktů Hypoteční banky. „Sjednání tohoto pojištění přitom není podmínkou poskytnutí úvěru.“

Pojistné plnění – hrazení splátek či úplné splacení úvěru místo pojištěného dlužníka – poskytne pojišťovna Hypoteční bance v případě, že dlužník není schopen úvěr splácet. Pojištění se nabízí ve třech variantách, které se liší podle příčin této neschopnosti:
1. smrt nebo plná invalidita dlužníka,
2. smrt, plná invalidita a dlouhodobá pracovní neschopnost,
3. smrt, plná invalidita, dlouhodobá pracovní neschopnost a ztráta zaměstnání.

Záruka, že hypoteční úvěr bude splacen i v případě nepříznivých životních situací, přijde pouze na několik stokorun měsíčně. Poplatek za pojištění činí podle variant 3,4 %, 4,7 % respektive 7,1 % z měsíční úvěrové splátky včetně poplatku za správu úvěru. Například u hypotéky ve výši jednoho milionu korun se splatností 30 let a úrokovou sazbou 3,74 % zaplatí klient za pojištění pro případ smrti nebo plné invalidity (1. varianta) 162 korun měsíčně, pokud si zvolí navíc pojištění pro dlouhodobou pracovní neschopnost (2. varianta), bude pojistné činit 224 Kč a kompletní pojištění včetně ztráty zaměstnání (3. varianta) jej vyjde na 339 korun.

„Sjednání pojištění je velice snadné. Pojišťovna nevyžaduje lékařskou prohlídku. Stačí vyplnit dotazník, který je pro všechny varianty pojištění stejný a obsahuje pouze čtyři otázky,“ říká Papoušková a doplňuje:  „Je to nejstručnější dotazník mezi všemi srovnatelnými pojistnými produkty na tuzemském trhu.“

K pojištění se mohou přihlásit osoby ve věku 18 až 54 let při splatnosti úvěru nejpozději v 70 letech (varianta 1) nebo ve věku 65 let (varianta 2 a 3). Pojistit lze k jednomu úvěru až dvě osoby podepsané na smlouvě o hypotečním úvěru (spoludlužníci).

V případě pojistné události smrti či plné invalidity je vyplaceno pojistné plnění ve výši zůstatku jistiny úvěru, resp. ve výši tolika procent z tohoto zůstatku, kolik si klient sjednal v přihlášce k pojištění (max. 3,5 milionu korun). U pracovní neschopnosti nebo v případě ztráty zaměstnání je za jednu pojistnou událost vypláceno opakované pojistné plnění ve výši měsíční úvěrové splátky (max. 25 tisíc korun) až po dobu po sobě následujících 12 měsíců.

Autor článku

Tisková zpráva  

Články ze sekce: Tiskové zprávy