Český export do Iráku stále roste

16.03.2007 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 16. března (ČTK) - Český vývoz do Iráku od roku 2003, kdy v této arabské zemi skončily hlavní vojenské operace, stále roste. Tuzemským firmám se navíc v Iráku v poslední době daří získávat první velké zakázky, například na dodávku technologických celků pro tamní průmyslové podniky. Na poválečné obnově země, která byla v uplynulých čtyřech letech financována především Spojenými státy a Velkou Británií, se však české firmy podle odborníků podílely jen minimálně.

Na obnovu Iráku směřovalo po roce 2003 několik miliard dolarů americké pomoci a další miliardy poskytla například Velká Británie, Japonsko a Organizace spojených národů. Dagmar Kuchtová ze Svazu průmyslu a dopravy řekla, že velký podíl na těchto zakázkách získaly především americké společnosti. "Snažili jsme se podporovat, aby české firmy byly do toho (obnovy Iráku) zapojeny aspoň jako subdodavatelé. I když to bylo relativně otevřené, tak byly samozřejmě preferovány osvědčené kontakty, potažmo americké firmy. Naše účast byla minimální," uvedla.

Český vývoz do Iráku v loňském roce navzdory nedobré bezpečností situaci v této arabské zemi vzrostl na 20,9 milionu dolarů (445 milionů korun) z 17 milionů dolarů (360 milionů korun) v roce 2005. Od roku 2003 se export českých podniků zvýšil zhruba čtyřnásobně. "V letech 2005 a 2006 vyvíjelo aktivity na iráckém trhu 53 českých vývozců," řekla Adriana Rajmová z tiskového oddělení ministerstva průmyslu a obchodu.

Rychlejšímu rozvoji obchodu mezi Českou republikou a Irákem podle Kuchtové brání násilnosti, které jsou v Iráku na každodenním pořádku. "V centrálním Iráku je bezpečnostní situace stále komplikovaná, hlavně v Bagdádu je to nyní velmi obtížné," upozornila Kuchtová.

Některé české firmy se proto snaží na irácký trh proniknout přes jihoiráckou Basru, ve které se ale bezpečnostní situace v poslední době také zhoršila. "Obchodní aktivity se teď soustředí hlavně na severní Irák, kde několik českých firem pracuje na projektech v oblasti energetiky, petrochemie nebo vodohospodářství," podotkla Kuchtová.

Společnost Inekon Group loni získala kontrakt na výstavbu cementárny v severním Iráku. Její hodnota činí 328 milionů eur (9,2 miliardy korun). Cementárna představuje zatím největší český kontrakt v novodobé historii Iráku. Výstavbu podpořila i česká vláda, jež na přípravu projektu dala 660.000 eur (18,5 milionu korun). Uzavřená smlouva počítá s navýšením původně plánované výrobní kapacity ze 3000 na 6000 tun cementu denně.

Společnost Prokop Engineering Brno nedávno získala v Iráku kontrakt na dodávku technologie v hodnotě 40 milionů dolarů (zhruba 854 milionů korun) pro rafinerii irácké společnosti Midland Refineries Company. Na dodávce zařízení, které by mělo být v Iráku připraveno k provozu v závěru letošního roku, se podílí česká firma Technoexport.

"Bezprostředně po skončení válečných operací v květnu 2003 podnikl Technoexport s řadou dalších českých partnerů kroky směřující k obnovení obchodních vztahů. Úspěšná realizace řady kontraktů při současné obnově Iráku otevírá prostor pro následné působení dalších českých firem na tomto specifickém trhu," řekl ČTK generální ředitel Technoexportu Miloslav Kožnar.

České vláda na projekt pomoci Iráku v letech 2005 až 2006 vyčlenila bezmála 26 milionů korun. Program zahrnuje především odborné stáže, výměnné pobyty a oborová školení pro irácké studenty, pracovníky veřejné správy, odborníky a experty. Do této transformační pomoci v oblasti průmyslu a obchodu se v Iráku zapojily zhruba dvě desítky českých firem, které loni proškolily přibližně 100 iráckých odborníků.

"Několik (českých) firem si díky tomuto projektu velmi dobře připravilo půdu v Iráku. Jednáme proto s ministerstvem zahraničí o tom, aby tento projekt pokračoval, protože i Iráčané o něj mají zájem," uvedla Kuchtová.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK