Koruna se dopoledne přiblížila k hranici 28 Kč/EUR

16.03.2007 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 16. března (ČTK) - Česká měna se dopoledne přiblížila k hranici 28 korun za euro. V 11:00 se obchodovala za 28,02 Kč/EUR. O více než deset haléřů koruna posílila i k dolaru kvůli jeho propadu na globálních trzích. Aktuálně se obchoduje na 21,04 Kč/USD. Vyplývá to z informací serveru Patria Online.

"Přes nejnižší úroky v regionu kupují investoři především korunu," uvedl Radim Krejčí z Patria Online. Význam mají podle něj nyní spekulace o proražení hranice 28,00 Kč/EUR. Navíc investoři kvůli výkyvům na akciových trzích a nepříznivým zprávám z USA přelévají své peníze z vysokoúročených do méně rizikových aktiv. Mezi ty patří i koruna.

Americký dolar globálně oslabuje, k euru se aktuálně pohybuje v blízkosti letošního minima na 1,3310 USD/EUR. Odpolední data z USA podle Krejčího pravděpodobně přidají dnešnímu obchodování na devizovém trhu další dimenzi. "Pouze vyšší než očekávaná inflace v USA může zastavit propad dolaru, což by pravděpodobně vedlo k návratu koruny zpět na úrovně 28,10 Kč/EUR," uvedl.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK