Zaměstnanci Airbusu stávkují proti propouštění

16.03.2007 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Paříž 16. března (ČTK) - Zaměstnanci společnosti Airbus začali stávkovat proti chystanému plánu restrukturalizace. Ten počítá s propouštěním, které se má dotknout zhruba 10.000 lidí v rámci skupiny. O práci ale mají přijít i zaměstnanci dodavatelských firem. Vedení Airbusu tvrdí, že opatření jsou nutná, pokud se má firma dostat z finanční krize.

Stávkují zaměstnanci v továrnách Airbusu v Německu a ve Francii, s kolegy ale sympatizují i pracovníci továren, které má Airbus ve Španělsku. Airbus chce prodat nebo zavřít šest továren, nejvíce právě v Německu a ve Francii.

Odborový svaz zaměstnanců Airbusu tento týden uvedl, že v továrnách firmy v Německu a ve Francii dnes nebude pracovat vůbec nikdo. Ve Španělsku, kde Airbus ve třech továrnách zaměstnává asi 9000 lidí, se bude stávkovat jen hodinu. Velká demonstrace se koná před hlavním francouzským sídlem mateřské společnosti EADS v Paříži, tisíce lidí protestují rovněž v Hamburku.

Airbus se zmítá ve finančních problémech, které ještě více prohloubil odkládaný projekt obřího letounu A380. Kvůli tomu Airbus přijde v budoucnu o zisky v objemu přes pět miliard eur. Vedení EADS proto rozhodlo, že je nutné výrazně šetřit, a proto Airbus jen ve Francii propustí na 4300 lidí, připomíná agentura AP.

Podnik se chce také plně soustředit na výrobu nového modelu A350, který by měl konkurovat americkému letounu Boeing 787 Dreamliner. Airbus dlouho nevěděl, zda bude model vůbec vyrábět, protože neměl jasno ve financování. Definitivně se pro něj rozhodl až loni.

V Toulouse na jihozápadě Francie začala stávka v 9:30 SEČ a měla trvat dvě hodiny. Zástupce odborářů Jean-François Knepper ještě před zahájením řekl, že se jí zúčastní až 4000 lidí. "Mobilizace pokračuje, přestože není tak vidět, jako dříve v ulicích Toulouse," řekl s odkazem na loňský květen a na demonstraci, které se zúčastnilo na 12.000 zaměstnanců.

"Cílem managementu je následovat příklad Boeingu a využít outsourcingu v co největší možné míře. My říkáme 'ne' a zase 'ne'. Pokud nás neposlechnou, přistoupíme k tvrdším opatřením," varoval Knepper. Při outsourcingu firmy převádějí výrobu na externí podniky, které jsou schopny ji zajistit levněji.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK