Finanční úřady otevřou i v sobotu 31. března

16.03.2007 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Ústí nad Labem 16. března (ČTK) - Finanční úřady v České republice mimořádně prodlužují úřední hodiny a otevřené budou i v sobotu 31. března. Podle představitelů finančních úřadů mnoho lidí stejně jako v uplynulých letech přijde letos daňové přiznání podat na poslední chvíli a na úřadech se tak mohou tvořit dlouhé fronty. Posledním dnem, kdy je tento rok možné daňové přiznání podat, je pondělí 2. dubna.

Poslední březnový týden odevzdává daňové přiznání velký počet obyvatel České republiky. Mluvčí pražského finančního ředitelství Miroslava Bardonková řekla, že pražské finanční úřady očekávají, že v posledním týdnu přijde zhruba 30 procent těch, kteří musí daňové přiznání podat. Poslední možný termín odevzdání přiznání, tedy 2. duben, podle ní využije asi pět až deset procent pražských daňových poplatníků.

Úřady proto na druhou polovinu března posílily dobu i personál, který se bude o vybírání přiznání starat. Úředníci přitom lidem nebudou k dispozici jen v úřední dny, tedy v pondělí a ve středu, otevřeno bude každý všední den. Otevírací doba se bude lišit úřad od úřadu. Například v Roudnici nad Labem budou úředníci do 15:00. Finanční úřad v Brně I má v neúřední dny otevřeno do 17:00, stejně jako další úřady v dalších velkých městech. V pondělí 2. dubna pak všechny úřady zavřou v 18:00.

Aby úřady chystaný nápor zvládly, některé musely přijmout brigádníky. "Do haly dáme další stoly, u kterých brigádníci z vysokých škol budou lidem radit a pomáhat. S daňovými přiznáními pomohou také úředníci z dalších pracovišť," uvedl ředitel Finančního úřadu Brno Petr Svoboda.

Jiné finanční úřady se snaží zajistit, aby k nim lidé vůbec nemuseli chodit. V 80 obcích Moravskoslezského a Olomouckého kraje tak mohou letos lidé podat daňové přiznání přímo v místě svého bydliště, kam za nimi úředníci dojedou. Počet výjezdů se tím zvýší více než o polovinu oproti loňskému roku. "Poplatníci nemusejí jezdit na úřady, v předem určený den jim poskytneme informace i formuláře, daně mohou přímo zaplatit. O příjezdu úředníků jsou informováni obecním rozhlasem, televizí, někteří starostové zařídili roznesení letáků přímo do domácností," uvedla mluvčí Finančního ředitelství v Ostravě Petra Homolová.

Podle ředitelky Finančního ředitelství v Ústí nad Labem Jany Janouškové by lidé, pokud nemusí, neměli v těchto dnech na finanční úřad vůbec chodit. "Přijít by měl jen ten, kdo bude mít nějaký problém a bude potřebovat radu," tvrdí. Daňové přiznání totiž není nutné na finanční úřad přinést osobně. Je možné jej poslat poštou nebo elektronicky prostřednictvím internetu na adrese http://cds.mfcr.cz/.

Podle Bardonkové loni asi 65 procent lidí odevzdalo daňové přiznání osobně, 30 procent lidí odeslalo přiznání poštou a zbylých pět procent využilo pro odevzdání daňového přiznání internet. Minimální počet odeslaných přiznání přes internet byl způsoben nutností elektronického podpisu. "Lidem se nevyplatí zřizovat si elektronický podpis, když ho využijí jen jednou za rok," míní Bardonková.

Lidé by podle Janouškové neměli ani platit daně v hotovosti na pokladně úřadu. Doporučuje daně zaplatit například převodem z účtu nebo na poště prostřednictvím takzvané daňové složenky. Za takovou platbu Česká pošta nevybírá žádné poplatky.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK