České firmy se budou podílet na stavbě elektrárny v Pákistánu

16.03.2007 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 16. března (ČTK) - České firmy se budou podílet na stavbě paroplynové elektrárny Baloki v Pákistánu. Generálním dodavatelem projektu v hodnotě zhruba 150 milionů dolarů (3,1 miliardy korun) je společnost Škodaexport Praha, která zastřešuje práci několika dalších firem z Česka a zahraničí. Česká exportní banka (ČEB) s největší evropskou bankou HSBC podepsala dohody o spolupráci při financování stavby elektrárny Baloki.

"Spolupráce státní ČEB s renomovaným soukromým finančním ústavem umožňuje realizovat nejvýznamnější exportní případ do Pákistánu po velmi dlouhé době," řekl mluvčí ČEB Jan Stolár. Dodal, že obě banky zajišťují především vystavení požadovaných záruk a financování výroby a dodávek pro tento projekt. Úvěrová rizika spojená s financováním a vystavením záruk pokrývá pojištění Exportní garanční a pojišťovací společnosti EGAP.

"Znovu se potvrzuje schopnost českých subjektů dodávat významné investiční celky v oblasti energetiky na klíč, jak tomu bylo v posledních letech například nejen v Turecku či Číně, ale také v Ruské Federaci," komentoval Stolár novou zakázku v Pákistánu.

Obchodní výměna mezi Českou republikou a Pákistánem v posledních letech roste, Česko má ale s touto zemí dlouhodobě zápornou bilanci. Například loni se obrat vzájemného obchodu podle údajů ministerstva průmyslu a obchodu zvýšil z 60,4 milionu dolarů v roce 2005 na 71,8 milionu dolarů. Český vývoz do Pákistánu v roce 2006 činil bezmála 31 milionů dolarů a naopak import z Pákistánu obnášel 40,9 milionu dolarů.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK