IPS Alpha zahájí v dubnu v zóně Triangle zkušební provoz

16.03.2007 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Žatec (Lounsko) 16. března (ČTK) - Japonský výrobce plochých obrazovek s tekutými krystaly do televizorů, IPS Alpha, zahájí v dubnu v závodě v průmyslové zóně Triangle u Žatce zkušební provoz. Po výběru zaměstnanců do manažerských a technicko-hospodářských pozic firma nyní přijímá pracovníky do dělnických profesí. Nábor bude pokračovat až do konce letošního roku, kdy by měl počet zaměstnanců dosáhnout 1350 osob, informovala mluvčí IPS Alpha Gabriela Benešová.

Společnost v žatecké zóně investuje přes 2,6 miliardy korun. Postupně zaměstná v třísměnném provozu 2000 lidí, z toho 1850 výrobních dělníků.

Podnikatelský plán IPS Alpha počítá od července s výrobou 200.000 kusů LCD displejů měsíčně, dodávat je bude výrobcům televizorů s plochou obrazovkou Hitachi, Panasonic a Toshiba. Hitachi staví závod v sousedství IPS Alpha v zóně Triangle, Panasonic vyrábí v Plzni a Toshiba v Polsku.

Hitachi hodlá při výrobě televizorů s plochou obrazovkou a plazmových obrazovek zaměstnat rovněž až 2000 lidí. Její investice u Žatce by se měla pohybovat kolem 2,5 miliardy korun.

Dopravu do zóny Triangle obstarají od dubna autobusy z Mostu, Loun, Žatce a Chomutova. K zajištění dopravní obslužnosti se ve smlouvě s oběma japonskými investory zavázal Ústecký kraj.

V současnosti v zóně pracuje téměř 200 lidí, ale jejich počet bude v následujících měsících prudce růst. Navíc sem jezdí lidé, kteří se o práci v zóně ucházejí. Mnozí z nich nemají automobil. Počet vypravovaných autobusů bude podle ústeckého hejtmana Jiřího Šulce postupně stoupat podle toho, jak se bude zvyšovat počet zaměstnanců pracujících v zóně.

V souvislosti s aktivitami IPS Alpha, Hitachi a dalších investorů vznikne podle ředitele lounského úřadu práce Petra Záhoříka do konce roku 2008 celkem 16.781 nových pracovních míst, jež by mohli obsadit nezaměstnaní z Lounska, Chomutovska, Teplicka a Mostecka.

Zóna Triangle o rozloze 360 hektarů, která leží na rozhraní Mostecka, Lounska a Chomutovska, patří společně se severomoravskými Nošovicemi a západočeským Chebem ke strategickým průmyslovým zónám. Ústecký kraj společně se státem vydá na její přípravu 1,6 miliardy korun. Sanační práce a likvidace nepotřebných budov v zóně si vyžádaly už dříve 580 milionů korun.

Ústecký kraj vykazuje už od 90. let minulého století nejvyšší míru nezaměstnanosti v zemi. V únoru dosáhla 13,8 procenta, práci hledalo 60.065 dosažitelných uchazečů. Všech lidí bez práce, tedy i nemocných a žen na mateřské, bylo 63.896.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK