Pražská burza podruhé za sebou přidala 0,45 procenta

16.03.2007 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 16. března (ČTK) - Pražská burza dnes okopírovala čtvrteční obchodování a totožným tempem posílila. Roli hlavního tahouna ovšem tentokrát převzaly akcie farmaceutické společnosti Zentiva, které si připsaly vysokých 3,5 procenta na 1376 korun. Index PX získal 0,45 procenta na 1643,2 bodu. Výsledky převzala ČTK z burzy.

Investoři akcie Zentivy nakupovali podle makléřů kvůli nedávnému vstupu do Turecka. "Zpráva o akvizici v Turecku tento titul výrazně zatraktivňuje právě především v očích zahraničních investorů," uvedl analytik J&T Banky Aleš Vávra. Analytici České spořitelny doporučili akcie Zentivy k nákupu s cílovou cenou 1650 korun.

Akciím energetické skupiny ČEZ takřka totožný zisk jako ve čtvrtek 1,63 procenta na 874,8 koruny stačil jen na druhý nejlepší výkon na trhu. Na program pondělního jednání vlády byl přiřazen návrh ministerstva financí prodat část státních akcií ČEZ. Cílem je získat přes 30 miliard korun na financování fondu dopravy.

Pod prodejním tlakem naopak byly akcie rakouské banky Erste, jež sestoupily o 0,94 procenta na 1581 korun. Celkové obchody s akciemi stouply výše nad roční průměr na 3,92 miliardy korun.

Burza ukončila na derivátovém trhu obchodování s třemi sériemi takzvaných futures kontraktů z důvodu jejich splatnosti a zároveň vypsala tři nové série. Splatné se staly série na index PX a akcie ČEZ a Erste Bank.

Celkový objem obchodů: 3,92 miliardy Kč

- akcie 3,917 miliardy Kč

- dluhopisy 1,739 miliardy Kč

- certifikáty, warranty a futures 38,5 milionu Kč

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK