Koruna posílila pod 28,00 Kč/EUR a 21,00 Kč/USD

16.03.2007 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 16. března (ČTK) - Česká měna pokračovala v prudkém posilování vůči oběma hlavním světovým měnám a dostala se hluboko pod hranici 28,00 Kč za euro a 21,00 Kč za dolar. Okolo 17:00 stála koruna na 27,85 Kč/EUR a 20,92 Kč/USD. Vyplývá to z informací serveru Patria Online.

Koruna prudce posílila přes své technické limity a je k euru nejsilnější od 25. ledna, uvedl analytik Patrie Radim Krejčí. K dolaru její kurz vyskočil na nejsilnější úroveň od 4. ledna. "Je patrný velký zájem zahraničních investorů, důležitou roli sehrálo i proražení psychologické úrovně 28,00 Kč/EUR na pozadí pokračujících globálních výprodejů amerických dolarů," upozornil.

Zahraniční banky a investiční domy nakupovaly českou korunu, kterou měly nedostatečně zastoupenou ve svých portfoliích. "Navíc oslabující dolar způsobil prolomení kurzu 21,00 Kč/USD, takže se realizovaly automatické nákupy české měny, které limitují ztráty dolarových pozic," vysvětlil dealer J&T Banky Lukáš Růžička. Během týdne může koruna posílit až k 27,70 Kč/EUR, do měsíce pak může dosáhnout nového historického maxima pod hranicí 27,40 Kč/EUR, odhadla analytička Next Finance Markéta Šichtařová.

Dolar se odpoledne pohyboval na 1,3325 USD/EUR a byl tak k jednotné evropské měně nejslabší od prosince 2006. Americké měna je podle Krejčího pod silným prodejním tlakem kvůli obavám z krize na hypotečním trhu. Nynější rostoucí počty bankrotů na trzích hypoték pro rizikovější klienty by prý mohly ve Spojených státech zasáhnout i další hospodářské sektory.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK