Americké akcie dopoledne mírně klesly

16.03.2007 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 16. března (ČTK) - Akcie předních amerických korporací dopoledne mírně klesly. Spotřebitelské ceny ve Spojených státech za únor rostly více, než se odhadovalo, a na trhu přetrvaly obavy ze stagnace ekonomiky za vyšších tlaků na růst cen.

Index Dow Jones v poledne newyorského času oslabil o 0,3 procenta na 12.121,2 bodu. Index trhu Nasdaq v 17 hodin SEČ klesl na 2370,5 bodu, oslabil tak o třetinu procenta.

Akcie několika finančních domů, které poskytují hypotéky pro méně spolehlivé klienty, vzrostly. Zájem o ně obnovily plány hypotečních bank, jak udržet podnikání v chodu.

Pohyb Dow Jonesova indexu směrem dolů pomáhal tlumit největší světový maloobchodní řetězec Wal-Mart. Přispěla k tomu investiční banka Merrill Lynch, která Wal-Martu zvýšila rating.

Akciové investory znepokojuje inflace, protože čtvrteční zpráva ukázala, že výrobní ceny rostly více, než se předpokládalo. Podle dnešních údajů byla proti očekávání vyšší také inflace spotřebitelských cen, přestože jádrová inflace rostla v souladu s očekáváním.

Inflace oslabila naděje, že by centrální banka Fed mohla někdy v brzké době snížit základní úrokovou míru. "Spotřebitelská inflace přitlačí na Fed, aby se stále držel stranou," citovala jednoho z investorů agentura Reuters.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK