Aktuálně.cz: Chemický gigant Merck vyhrál v Česku spor o známky

16.03.2007 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 16. března (ČTK) - Německý chemický gigant Merck definitivně vyhrál soudní spor o ochranné známky s malou českou společností Merx. Nejvyšší správní soud zamítl kasační stížnost společnosti Merx na Úřad průmyslového vlastnictví. Ten odmítl zapsat ochranou známku s názvem firmy, neboť by podle něj mohlo dojít ke klamání spotřebitelů. Známkou by totiž byly označeny podobné výrobky jako vyrábí německý chemický koncern. Dnes o tom informoval internetový server Aktuálně.cz.

Česká logistická firma Merx z Kladna se pokusila u Úřadu průmyslového vlastnictví zapsat ochranou známku s názvem své firmy. Společnost si ale známkou nechtěla chránit služby, které skutečně nabízí, ale výrobky z chemického průmyslu; tedy nerostné suroviny nebo průmyslové tuky a oleje. Tyto výrobky částečně produkuje i Merck, napsal server.

Úřad průmyslového vlastnictví známku Merx odmítl zapsat. Zamítl i odvolání firmy s tím, že by zapsáním ochranné známky Merx mohlo dojít ke klamání spotřebitelů. Česká společnost neuspěla ani u soudů. Rozhodnutí o nezapsání známky Merx je tak definitivní. Celý spor trval tři roky.

Soudy souhlasily s názorem Úřadu průmyslového vlastnictví, že ochranné známky koncernu Merck, kterých je v Česku celkem deset, jsou vzhledem ke svému dlouhodobému užívání všeobecně známé především v oblasti farmaceutického a chemického průmyslu. A z pohledu průměrného spotřebitele by přesto, že nejde o stejně psané a vypadající ochranné známky, mohlo dojít k záměně a poškození německé firmy.

Do Česka Merck dodává především léky, nejznámější jsou léky na léčbu diabetu, poruch funkce štítné žlázy a kardiovaskulárních onemocnění, známé jsou také kapky Nasivin nebo vitamínové doplňky. V Česku má firma přes sto zaměstnanců, obrat za loňský rok měl dosáhnout šesti set milionů korun.

Kladenská Merx je převážně logistická společnost, která spolupracuje s velkými obchodními řetězci, jako jsou Lidl a Tesco.

Spory o ochranné známky nejsou v Česku ničím neobvyklým a stále jich přibývá. Asi nejznámějším případem, který se v Česku stal, byla kauza podnikatele Marka Němce. Ten si v 90. letech nechal v Čechách zaregistrovat ochranné známky světoznámých firem, jakými jsou například Toyota, Audi nebo Rolls Royce, připomněl server.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK