SZPI odhalila další výskyt listerie, opět u firmy Maso West

16.03.2007 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Brno 16. března (ČTK) - Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) zakázala veškerou výrobu lahůdek a ananasových kostek pražské firmě Maso West. U čtyř druhů výrobků vyrobených v jejím jediném výrobním závodě v Klatovech, odhalil laboratorní test nebezpečnou bakterii listeria. Řekl mluvčí SZPI Ivo Klemeš. Kvůli výskytu listerie uzavřela dočasně SZPI Klatovskou výrobu už počátkem ledna.

"Vedení se k tomu bude vyjadřovat až v pondělí po poradě," řekla pracovnice výrobny v Klatovech. Dodala, že podnik nadále vyrábí. Jednatel firmy měl trvale nedostupný telefon.

Bakterii listeria monocytogenes obsahoval bramborový a Prosecký salát s dobou použitelnosti do 15. března, obložené vejce s dobou použitelnosti do 10. března a ananasové kostky s dobou použitelnosti do 8. března. "Zákaz výroby v Klatovské provozovně platí do doby, než společnost předloží inspekci prokazatelné důkazy o bezpečné výrobě potravin," řekl Klemeš.

SZPI uložila zákaz výroby v této provozovně již 2. ledna, uvolnila jej o osm dní později. Po lednovém nálezu bakterie nyní firma Maso West čelí správnímu řízení, které zatím neskončilo pravomocným rozhodnutím, dodal Klemeš.

"Od ledna tam každý týden provádíme zesílený dozor. Odebrali jsme už desítky vzorků a všechny byly negativní," řekl Richard Bílý, ředitel Krajské veterinární správy, která dozoruje pouze bourárnu a masnou výrobu, a nikoli provoz lahůdek, kde se vyrábí zmíněné závadné saláty. Firma podle Bílého plně spolupracuje. Maso West dosud neví, z jaké suroviny se 2. ledna dostala do salátu Rumcajs bakterie listeria. Od klatovských hygieniků si nechala provést rozbory surovin za desítky tisíc korun, ale zatím se žádného původce nedopátrala.

Listerióza se projevuje zejména u starších lidí se sníženou imunitou a může ohrozit vývoj plodu během těhotenství. V minulém roce umřelo na listerii pět dospělých lidí a jeden novorozenec.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK