Euro: Rudolf Jelínek koupil podíl v bulharském výrobci destilátů

16.03.2007 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 16. března (ČTK) - Společnost Rudolf Jelínek z Vizovic na Zlínsku koupila rozhodující akciový podíl ve společnosti Vinprom-Trojan AD, která je největším výrobcem ovocných destilátů v Bulharsku. S odvoláním na předsedu představenstva vizovické společnosti Pavla Dvořáčka o tom dnes informoval server Euro OnLine.

Po loňské investici do společnosti Vinprom Teteven, která je druhým největším producentem ovocných destilátů v Bulharsku, si Rudolf Jelínek upevnil dominantní pozici na bulharském trhu.

Investicemi v řádu jednotek milionů eur tak firma podle Dvořáčka pokračuje ve své strategii rozvoje nákupem rozhodujících majetkových účastí v tradičních značkových producentech ovocných destilátů.

Vinprom-Trojan AD je jediným výrobcem originální "trojanské slivové rakije", ve spolupráci s bulharskou vládou pro ni zajistil ochranu místního označení původu podle pravidel Evropské unie, informoval server.

Rudolf Jelínek je největším evropským výrobcem ovocných destilátů. Tržby v roce 2005 činily 271,3 milionu korun, tržby za loňský rok odhaduje zhruba o pětinu vyšší. Firma loni prodala asi 6,5 milionu lahví alkoholu, což je srovnatelné s rokem 2005.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK