FPV dosud odškodnil 319.000 klientů bank více než 25 mld. korun

18.03.2007 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 18. března (ČTK) - Fond pojištění vkladů (FPV) vyplatil od svého vzniku v roce 1994 do konce loňského roku téměř 319.000 klientům zkrachovalých bank téměř 25,5 miliardy korun. Banky, které musí do fondu ze zákona přispívat, od roku 1994 zaplatily na příspěvcích 27,7 miliardy korun. Vyplývá to z informací, které ČTK získala od FPV.

Loni FPV vyplácel náhrady pěti bankám. Z toho dvěma bankám - Union bance a Plzeňské bance - řádné náhrady. V případě Moravia banky, Universal banky a Pragobanky šlo o dodatečné náhrady. Dodatečné náhrady byly ukončeny k na počátku ledna letošního roku. "Výplata náhrad Union a Plzeňské banky bude probíhat přibližně do poloviny roku 2008," uvedla výkonná ředitelka FPV Renata Čechová.

Za dobu své existence od roku 1994 do konce roku 2005 FPV vyplatil náhrady vkladů v 16 případech. Šlo o 12 řádných a čtyři dodatečné výplaty náhrad klientů 12 bank.

Celkový objem vyplacených náhrad se loni oproti konci roku 2005 nepatrně snížil. Podle Čechové jde o vrácené náhrady neoprávněně vyplacené klientům Moravia banky při dodatečných náhradách. "Za roky 2005-7 klienti vrátili přibližně 100 milionů korun," uvedla.

Banky letos přispěly do fondu částkou přesahující 1,5 miliardy. Suma se vypočítává z průměrného objemu pojištěných pohledávek z vkladů za předchozí rok a banky musí zaplatit nejpozději do 31. ledna následujícího roku. V roce 2006 zaplatily banky 1,3 miliardy korun. Nejvíce banky přispěly v roce 2001, a to téměř 3,8 miliardy korun.

Banky přispívají do FPV na základě zákona o bankách, který stanoví roční příspěvek bank na 0,1 procenta z pojištěných vkladů. U stavebních spořitelen je to 0,05 procenta. Pobočky zahraničních bank od vstupu Česka do EU nemusí do fondu platit nic.

V posledních měsících hrozilo fondu, že by neměl peníze na dodatečné náhrady téměř 200.000 klientů zkrachovalé Union banky, Plzeňské banky a Kreditní banky Plzeň. Zákon, který přijali zákonodárci loni, totiž letos v únoru zrušil Ústavní soud. Vkladatelé měli z FPV dostat až 3,7 miliardy korun. Samotný fond požádal před zrušením zákona Českou národní banku dvakrát o odklad zahájení výplaty.

Ústavní soud normu, která byla přidána k nesouvisejícímu zákonu, zrušil kvůli nestandardnímu způsobu přijetí, a nezabýval se tak správností odškodnění. Návrh na zrušení ustanovení podalo 23 senátorů vedených Soňou Paukrtovou (ODS). Vadil jim například údajný rozpor s evropskými normami i českými ústavními principy a vysoká výplata pro Českou pojišťovnu, potažmo jejího vlastníka, společnost PPF.

Podle informací tisku normu v nezměněné podobě opět předloží poslanec Michal Doktor (ODS). Na obdobném předpisu ale údajně pracuje i Paukrtová. Sněmovna by o odškodnění měla rozhodovat v září.

Na počátku činnosti FPV byly pojištěny pouze bankovní vklady fyzických osob vedených v českých korunách na jméno, příjmení, adresu a datum narození vkladatele, a to ve výši 80 procent hodnoty pojištěných vkladů, nejvýše však do limitu 100.000 korun. Pozdější novely zákona o bankách postupně pojištění vkladů rozšířily i na stavební spoření i devizové účty.

Podle současného znění tohoto zákona jsou pojištěny veškeré neanonymní korunové i devizové vklady fyzických i právnických osob. Náhrady vkladů oprávněným osobám se vyplácejí v českých korunách ve výši 90 procent vkladu, maximálně do výše 25.000 eur (asi 700.000 Kč) pro jednu osobu u jedné banky. Náhrady za devizové vklady jsou vypláceny v české měně.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK