Britská Barclays má údajně zájem o nizozemskou banku ABN AMRO

18.03.2007 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn/Amsterodam 18. března (ČTK) - Přední britský bankovní ústav Barclays má zájem o spojení s největší nizozemskou bankou ABN AMRO, uvedly dnes britské nedělníky. Vzájemná fúze by vytvořila banku globálního záběru s tržní hodnotou 155 miliard dolarů (3,2 bilionu korun). Mluvčí obou bank tyto zprávy podle agentury Reuters komentovat odmítli.

Podle listu Sunday Times Barclays kontaktovala ABN AMRO poté, co britský investiční fond TCI nedávno vyzval k rozdělení ABN nebo k její fúzi s jinou bankou. Barclays podle Sunday Times, který neuvedl své zdroje, chce "zachránit ABN od jejích současných problémů".

Podle zprávy listu již obě banky vedly jednání o fúzi před dvěma lety. List Sunday Telegraph zase napsal, že obě banky spolu jednaly minulý měsíc.

Řada analytiků považuje ABN za kandidáta na prodej nebo rozdělení. TCI v únoru prohlásil, že ABN je značně podhodnocena, a vyzval její vedení k zásadním krokům - fúzi, prodeji nebo oddělení některých součástí. TCI je vlivný fond, který se například v roce 2005 zasadil o zmaření plánu německé Deutsche Börse na převzetí londýnské burzy LSE. S podobnou výzvou minulý měsíc vystoupil i další britský fond Toscafund.

Barclays se netají plány na zahraniční expanzi. V loňském roce již polovinu svých zisků banka vytvářela v zahraničí proti čtvrtině v roce 2004. Podle analytiků by spojení Barclays a ABN mělo strategický smysl, nebylo by však snadné jej realizovat.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK