Philips: Úsporné osvětlení může ušetřit až 100 mld. eur ročně

18.03.2007 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 18. března (ČTK) - Nahrazení zastaralého systému osvětlení v Evropě jeho energeticky účinnější variantou by významně uspořilo náklady, snížilo spotřebu energie a následně i emise CO2. Náklady za elektřinu by se mohly využitím energeticky úsporného osvětlení snížit až o 100 miliard eur ročně (zhruba o 2,8 miliardy korun). Vyplývá to z výzkumu společnosti Royal Philips Electronics, která je největším světovým výrobcem osvětlení.

Přechodem od starých technologií na nové by náklady na elektřinu v Evropě podle společnosti Philips klesly o 53 až 106 miliard eur ročně v závislosti na využitém řešení. Výměna by přinesla energetickou úsporu o 20 až 40 procent a roční snížení emisí CO2 o 296 až 592 milionů tun. Podle propočtů Philips by bylo možné ušetřit 800 až 1600 milionů barelů ropy nebo výkon více než 265 až 530 elektráren.

Tradiční žárovky, u kterých se 95 procent spotřebované energie mění na teplo, používají domácnosti asi u 75 procent veškerého osvětlení. V Evropě je podle společnosti Philips každoročně prodáno přibližně 2,1 miliardy tradičních žárovek, instalovány jsou přibližně 3,6 miliardy. Přechod od neúsporných žárovek na úsporné by podle výzkumu mohl ročně uspořit až 12 eur (335 korun) na každé světlo.

Průměrná česká domácnost by podle studie Philips nahrazením standardních žárovek energeticky úspornějšími kompaktními zářivkami ušetřila ročně 78 procent celkových nákladů na osvětlení. U běžné 75W žárovky s průměrnou životností 1000 hodin zaplatí česká domácnost za pořízení a spotřebovanou energii podle propočtů Philips za rok zhruba 310 korun. Náklady na jednu kompaktní zářivku s průměrnou životností 8000 hodin se pohybují kolem 70 korun ročně.

Osvětlení evropských kanceláří je podle Philipsu ve více než 75 procentech založeno na energeticky nehospodárných systémech. Jeho nahrazením by se mohly uspořit dvě až čtyři miliardy eur.

Na energeticky úsporné systémy jsou ročně přeměněna jen tři procenta osvětlení evropských ulic a silnic. Přibližně jedna třetina je stále osvětlena s využitím technologií, které pocházejí ze 60. let minulého století. Přechodem na energeticky hospodárná řešení, která jsou v současné době k dispozici, by Evropa mohla podle výzkumu na provozních nákladech uspořit jednu až dvě miliardy eur ročně.

První obcí v České republice, která od loňského podzimu využívá nový systém ekologického osvětlení Philips CosmoPolis, je Hostětín na Uherskohradišťsku. "Zastaralé rtuťové a standardní sodíkové výbojky a málo účinná, částečně i poškozená svítidla jsme nahradili moderními světelnými zdroji v efektivních svítidlech," uvedl Jiří Kolařík z Philips Česká republika. V roce 2005 spotřebovala obec na osvětlení 13.734KWh, pro letošní rok plánuje spotřebu 8769 KWh.

Philips je největší světový výrobce osvětlení, patří mezi tři největší výrobce medicínské techniky a mezi pět největších skupin na trhu spotřební elektroniky. Koncern vyrábí televizory, holicí strojky, žárovky i rentgenové přístroje.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK