HN: Vlastníkovi Fortuny hrozí odebrání licence

19.03.2007 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 19. března (ČTK) - Plány majitelů českých sázkových kanceláří, kteří chtějí spustit internetové sázení ze zahraničí, se nelíbí ministerstvu financí. Společnosti Penta, která vlastní Fortunu, už pohrozilo odebráním licence pro tuzemské nabízení sázek. Píšou to Hospodářské noviny.

"Každý majitel provozovatele loterií a sázkových her by si podle českého loterijního zákona měl uvědomit, že vydá-li se cestou ilegálního podnikání, přijde o legálně nabyté povolení," cituje deník ředitele loterijního odboru ministerstva financí Petra Vrzáně.

Sázení na síti je totiž v Česku nelegální, a to i přesto, že ho zde bez postihu nabízí několik zahraničních firem. Těm navíc nahrává i nedávný rozsudek Evropského soudního dvora, podle kterého k provozování internetových sázek ve státech unie stačí licence z domovské země.

České firmy, které chtějí sázení na síti nabídnout, své zahraniční aktivity důsledně oddělují od sázkových kanceláří, které vlastní v Česku. "Fortuna jako držitelka české licence o žádnou zahraniční licenci žádat nesmí. Pokud by licenci získala Penta či některá z jejích dceřiných firem bez přímé vazby na Fortunu, tak by odebrání licence Fortuně nebylo možné," řekla HN Jana Studničková, tisková mluvčí Penty, která o licenci k provozování sázek už zažádala na Maltě.

Přestože projekt Penty nese název Fortunawin, firma odmítá, že by měl cokoli společného s Fortunou. Jde o aktivitu Penty, která vytvořila zcela nový sázkařský subjekt, uvedla už dříve Studničková.

Počet českých sázejících přes internet stále roste i přesto, že podle ministerstva financí všichni sázející porušují loterijní zákon. Češi loni na internetu podle odhadů prosázeli čtyři miliardy korun.

O možné příjmy z internetových sázek nechtějí přijít ani další české sázkové kanceláře. Podle dobře informovaného zdroje mají internetové sázení připravené téměř všichni hráči na trhu, píšou HN.

Ještě než provozovatelé kanceláří nabídnou přes zahraničí on-line sázky v Česku, chtějí jít na Slovensko, které sázení na síti umožňuje. Slovenská sesterská společnost Fortuny tam spustí internetový provoz ještě letos. O slovenskou licenci má zažádáno i Synot, poznamenává deník.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK