Aktuálně.cz: Soud odepřel restituentům náhradní půdu

19.03.2007 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 19. března (ČTK) - Nepřímí restituenti nedostanou náhradní půdu od Pozemkového fondu. Podle serveru Aktuálně.cz tak prvně a s definitivní platností rozhodl Nejvyšší soud. "Nejvyšší soud nyní zamítl dvě dovolání mužů, kteří získali na jihu Čech pozemky od restituentů a požádali ještě před koncem roku 2005, kdy vstoupila v platnost restituční tečka, Pozemkový fond o vydání náhradní půdy," píše server.

V prosinci 2005 Ústavní soud rozhodl, že jenom přímí restituenti a jejich dědicové budou moci žádat o majetek i po 1. lednu 2006. Oba žadatelé se podle serveru bránili tím, že žalobu podali ještě před koncem restituční tečky, tedy do konce roku 2005. A za to, že pozemky nedostali, mohl svou nečinností Pozemkový fond.

V tom jim Nejvyšší soud dal za pravdu. Ale ani to, že o pozemky požádali před restituční tečkou, nemohlo podle Nejvyššího soud vést k úspěchu žaloby, uvedl Aktuálně.cz.

Soud rozhodnutí ještě nedoručil, proto nechce zatím prozradit, zda žadatelé dostanou aspoň finanční kompenzaci. Ta je ale nižší než hodnota pozemků. Dostanou ji jen ti, kteří o ni požádali už dříve.

Tím, že soud dovolání žadatele o vydání náhradních pozemků zamítl, dal signál i pro rozhodování soudů v dalších podobných případech, míní server.

S Pozemkovým fondem se tak například soudí o pozemky v Jablonci nad Nisou Tělovýchovná jednota Bižuterie. Ta chce získat část půdy pod lyžařskými areály, připomíná.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK