Nejvíce počítačových útoků vzniká podle studie v USA

19.03.2007 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


San José 19. března (ČTK) - Škodlivé počítačové aktivity vzniká ve nejvíce ve Spojených státech. Uvedla společnost Symantec Corp. ve své studii Internet Security Threat Report. Zhruba třetina všech počítačových útoků celosvětově šla ve druhé polovině minulého roku z počítačů ve Spojených státech. USA tak jsou nejplodnějším podhoubím počítačové kriminality. Na druhém místě je Čína s deseti a Německo se sedmi procenty útoků.

V USA je také nejvíce počítačů, které ovládané na dálku vypouštějí do světa spamy a další škodící programy. Oficiální vlastník počítače zpravidla ani neví, že je jeho počítač pod kontrolou někoho jiného. Tato skutečnost je příčinou nárůstu spamů z druhé poloviny minulého roku. Spamy tvořily 59 procent e-mailové pošty, kterou Symantec sledoval. Proti předchozímu pololetí je to o pět procentních bodů více. Většina spamů se přitom zaměřuje na finanční podvody.

Tvrdá konkurence v počítačovém podsvětí ale také výrazně snižuje ceny ukradených informací. Ověřená data z kreditních karet se dají koupit jen za dolar, tedy 21 Kč. Údaje kompletní identity, tedy datum narození, údaje o účtech a státem přidělená identifikační čísla, se dají v podsvětí pořídit za 14 dolarů.

Ve Spojených státech se nachází více než polovina ze světových ilegálních ekonomických serverů. Jde zpravidla o firemní počítače ovládané tak, aby usnadňovaly podvodné transakce z kradených dat. Mohou být přitom zneužity jen na dvě hodiny či až na dva týdny.

Pololetní studie sledovala útoky na více než 120 milionů počítačů, které v sobě mají protivirový software od Symanteku. Společnost provozuje přes dva miliony e-mailových účtů jako návnady na vzkazy ze světové e-mailové sítě, které firmě pomáhají identifikovat spamy a další kriminální aktivitu.

Nejčastěji napadeným byl internetový prohlížeč Internet Explorer od Microsoftu. Soustředilo se na něj 77 procent útoků, uvádí Symantec. Jeho analytici také předpokládají, že se začne objevovat čím dál více útoků na nový operační systém Vista.

Cílem podvodníků také budou nadšenci do internetových her pro více hráčů, kteří odkryjí hesla a jiné důvěrné a osobní informace na falešných internetových stránkách, které se jeví jako pravé, napsala podle Symanteku agentura AP.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK