Maloobchodní tržby v lednu meziměsíčně klesly o 0,2 procenta

19.03.2007 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 19. března (ČTK) - Maloobchodní tržby v lednu proti prosinci klesly o 0,2 procenta. Oznámil to Český statistický úřad s tím, že jde o první reálný pokles tržeb po 12 měsíců trvajícím meziměsíčním růstu. Meziroční tempo růstu tržeb se v lednu zrychlilo na 5,4 procenta po prosincovém zpomalení na 4,7 procenta.

Tržby za nepotravinářské zboží vzrostly meziměsíčně o 0,5 procenta a za potraviny klesly o 1,2 procenta. Meziročně se sezonně neočištěné tržby za nepotravinářské zboží zvýšily o 10,3 procenta a za potraviny o 2,6 procenta.

V motoristickém odvětví se sezonně neočištěné tržby zvýšily meziročně reálně o 9,3 procenta, v tom za prodej a opravy motorových vozidel o 12,4 procenta a za prodej pohonných hmot o 4,7 procenta.

V maloobchodě včetně motoristického odvětví vzrostly sezonně očištěné tržby meziměsíčně reálně o 0,7 procenta a sezonně neočištěné tržby meziročně o 7,7 procenta.

V ubytování a stravování se sezonně neočištěné tržby zvýšily meziročně reálně o 1,4 procenta, k čemuž přispěl zejména růst tržeb v pohostinských a stravovacích zařízeních o 1,9 procenta. Tržby za ubytovací služby klesly o 0,1 procenta.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK