Česku hrozí, že přijde o 13 mld. Kč z dotací EU na rozvoj venkova

19.03.2007 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Brusel 19. března (zpravodaj ČTK) - České republice hrozí, že by mohla přijít o evropské dotace celkem za 13 miliard korun, které jsou určeny na rozvoj venkova. Na vině je neshoda mezi Evropskou komisí a Evropským parlamentem. O celém problému dnes budou jednat ministři zemědělství Evropské unie, Česko bude zastupovat ministr zemědělství Petr Gandalovič.

Komise navrhla, aby členské státy dostaly možnost snížit přímé platby svým zemědělcům v rámci společné zemědělské politiky až o 20 procent a takto získanou částku vložit do programů rozvoje venkova. Takové nařízení schválila Rada EU, tedy jednotlivé členské státy, ale nakonec ho zablokovali europoslanci. Parlament zároveň zablokoval i 20 procent finančních prostředků určených na rozvoj venkova v rozpočtu EU na rok 2007; v případě České republiky to činí zhruba 13 miliard korun.

Tak výrazné "přelití" financí z jednoho pilíře do druhého by podle poslanců způsobilo nevyváženost zemědělské politiky unie. Na druhé straně, pokud Evropský parlament neodblokuje možnost převodu, nemůže Evropská komise schválit Programy rozvoje venkova členským státům. To může způsobit odklad jejich spuštění a zabrzdit proces rozvoje venkova v celé EU.

Právě program rozvoje venkova, přes který poplyne do zemědělství a venkova v příštích sedmi letech rozhodující část evropských peněz, umožní českým žadatelům ročně čerpat až 13 miliard korun na různé finanční podpory.

Rozvoj venkova není jediným bodem dnešního jednání; ministři se budou zabývat i změnami systému intervenčního nákupu obilovin. Na stole je především návrh na vyloučení kukuřice z celého systému.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK