Analytici: Češi se mají stále lépe a proto utrácejí

19.03.2007 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 19. března (ČTK) - Češi ve své nákupní horečce nepolevují, a to ani přes meziměsíční reálný pokles maloobchodních tržeb. Důvodem jsou povánoční lednové slevy, nízká inflace, klesající nezaměstnanost, růst mezd, a tím i více peněz mezi Čechy na nákupy. Shodují se na tom oslovení analytici v reakci na dnešní čísla o maloobchodních tržbách v lednu.

Tržby v lednu proti prosinci klesly o 0,2 procenta, což je první reálný pokles po 12 měsíců trvajícím meziměsíčním růstu. Meziročně se sezónně očištěné tržby v maloobchodě zvýšily o 5,4 procenta a sezónně neočištěné o 7,1 procenta po prosincovém zpomalení růstu na 4,7 procenta. Včetně motoristického odvětví vzrostly sezonně očištěné tržby meziměsíčně reálně o 0,7 procenta a sezonně neočištěné tržby meziročně o 7,7 procenta.

"Jako kdyby Češi po Vánocích odstartovali novou vlnu diet. Pokud by se měly meziměsíční poklesy opakovat, dříve či později se to projeví i ve zpomalení meziročního růstu," komentoval meziměsíční pokles tržeb, který byl hlavně u potravin, analytik Next Finance Vladimír Pikora.

Celkově ovšem ekonomové považují vývoj maloobchodních tržeb za vynikající. "Vzhledem k tomu, že v říjnu, listopadu a prosinci maloobchodní tržby rostly velmi rychle, bylo pravděpodobné, že v meziměsíčním měřítku přijde mírný pokles. Vzhledem k tomu, že maloobchod má nejlepší předpoklady pokračovat letos v solidním tempu růstu, mírný lednový meziměsíční pokles bych nepřeceňoval," uvedl analytik Patra Finance David Marek.

Dnešní čísla podle hlavního ekonoma Raiffeisenbank Pavla Mertlíka ukazují, že silná domácí poptávka v ekonomice přetrvává. "Rychlé tempo růstu, snižující se nezaměstnanost a rostoucí mzdy posilují důvěru obyvatelstva v budoucnost, což vede k růstu spotřeby a maloobchodního obratu. Silné lednové maloobchodní tržby bezesporu podpořily i razantní povánoční slevové a výprodejové akce maloobchodních řetězců i menších obchodníků," uvedl Mertlík.

K vyššímu obratu v maloobchodu pomáhají podle Marka také nízké úrokové sazby stimulující spotřebitelské půjčky a využívání kreditních karet. Podle něj dnešní data naznačují, že ČNB přistoupí ke zvýšení úrokových sazeb v druhé polovině letošního roku.

"Klíčovou zprávou dnešní statistiky je, že spotřeba domácností v lednu výrazně přispívala k růstu ekonomiky," dodal Pikora.

Tržby podle analytika ČSOB Petra Dufka rovněž ukazují, že silný růst spotřebitelské poptávky patrný v posledním čtvrtletí minulého roku přetrvává i na začátku nového roku. "Prozatím se není třeba obávat poptávkových inflačních tlaků, neboť dřívější střídmost spotřebitelů vystřídalo období hojnosti, které není ještě ani přehnaně silné, ani příliš dlouhé," podotkl.

Podle odhadů by letos mohly maloobchodní tržby překonat loňské rekordy. "Očekáváme, že reálný nárůst maloobchodních tržeb za letošní rok dosáhne sedmi procent, a překoná tak dosavadní rekordní nárůst maloobchodních tržeb z loňska, který činil 6,4 procenta," odhadl Mertlík.

Podle analytika Komerční banky Jana Vejmělka by letos tržby mohly dokonce růst meziročně až o osm procent. "Domníváme se, že rok 2007 může být ještě úspěšnější; spotřebitelská poptávka dodatečně stimulovaná vyššími sociálními transfery může svou dynamiku ještě zvýšit," uvedl.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK