Burza dopoledne rostla při slabší aktivitě

19.03.2007 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 19. března (ČTK) - Pražská burza zahájila týden dopoledním růstem při slabší obchodní aktivitě. Důvodem nevýrazného obchodování bylo podle makléřů i vyčkávání na rozhodnutí vlády o prodeji části státních akcií v energetické skupině ČEZ, největší firmě na trhu. Hlavní index PX, který byl dnes rozšířen o dvě akcie na celkových 11, v 11:30 získal procento na 1659,7 bodu, vyplynulo z výsledků burzy.

Akcie ČEZ přidaly zhruba tři čtvrtě procenta na 881,3 koruny. "ČEZ se dostává přes úroveň 880 korun, nicméně okolo 885 korun vidíme zájem prodávat. Trh bude velmi citlivě reagovat na zprávy z vlády," uvedl Ronald Schubert firmy Patria Finance. Stát drží v ČEZ 67,6 procenta akcií, prodat chce akcie za nejméně 31 miliard korun.

Nejvyšší růst 3,7 procenta na 1427 korun vykázaly do oběda po nákupech zahraničních investorů akcie výrobce léčiv Zentiva. Přibližně o procento posílily akcie peněžních emisí; Erste Bank na 1598 korun a Komerční banka na 3607 korun.

Do indexu burza nově zařadila akcie společností ECM a Pegas. Akcie textilní firmy Pegas přidaly 1,6 procenta na 727,5 koruny a akcie developera ECM si polepšily o 0,8 procenta na 1802 korun. Akcie ECM i Pegas se začaly na burze obchodovat loni v prosinci po veřejném úpisu akcií doma i v zahraničí.

Podíl emise ECM i Pegas v indexu byl stanoven na zhruba 0,6 procenta, což bylo nejméně ze všech. Nejdůležitější akcie firem ČEZ a Erste měly vždy čtvrtinový podíl. Složením indexů se investoři řídí při nákupech akcií.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK