Brusel se chystá do boje proti energetickým gigantům

19.03.2007 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Brusel 19. března (zpravodaj ČTK) - Evropská komise připravuje legislativu, jež by mohla vést k rozpadu některých energetických gigantů. Informuje o tom server EUobserver s odvoláním na důvěryhodné zdroje. Brusel chce v EU nuceně oddělit výrobu od distribuce energií. Legislativní návrh by komise měla představit v červnu nebo v září.

Tento návrh by se týkal i České republiky, která se proti podobným snahám již několikrát ostře ohradila. Komise totiž Čechům vytýká situaci v plynárenství, kde výrobu i distribuci ovládá společnost RWE Transgas. Pokud by chystaná legislativa vstoupila v platnost, zřejmě by to znamenalo, že RWE Transgas přestane být dodavatelem plynu z Ruska. Češi se však obávají, že poté by dodávky ovládl ruský Gazprom.

Návrh EK by však měl omezené šance na úspěch. Musely by s ním souhlasit jednotlivé členské státy i Evropský parlament. Odpor se dá čekat především u členských států. Zastánci rozpadu energetických gigantů na menší části jsou především Británie, Irsko a Nizozemsko. Naopak Německo a Francie jsou proti. Legislativa by totiž tvrdě postihla jejich společnosti E.ON a EDF.

Brusel ovšem argumentuje tím, že od jednotlivých států dostal k vytvoření podobné legislativy svolení. Na březnovém summitu se sice o takzvaném unbundlingu, tedy oddělení jednotlivých činností, opravdu diskutovalo, ale formulace v závěrech byla vágní a obecná. Premiéři souhlasili s "efektivním oddělení výroby a distribuce", které ovšem bere ohled na specifika jednotlivých národních a regionálních trhů.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK