Vláda přerušila diskusi o prodeji státního podílu v ČEZ

19.03.2007 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 19. března (ČTK) - Vláda přerušila již více než dvouhodinovou diskusi o prodeji části státního podílu ve společnosti ČEZ. Kabinet se k návrhu ministerstva financí, který počítá s prodejem až 15procentního státního podílu, vrátí možná dnes odpoledne. Uvedl to mluvčí vlády Martin Schmarz.

Ekonomičtí ministři navrhují prodat sedmiprocentní státní podíl. Při současné ceně akcií by za podíl stát získal kolem 36 miliard Kč. Stát nyní vlastní 67,6 procenta akcií ČEZ.

Prodej části akcií společnosti ČEZ souvisí se snahou vlády získat peníze, které sněmovna nezapočítala do rozpočtu při jeho schvalování. Sněmovna schválila pro letošní rok rozpočet se schodkem 91,3 miliardy Kč, ten ovšem nezahrnuje peníze pro již schválené opravy a stavby silnic.

Peníze by měla přinést právě privatizace některého státního podniku. V úvahu dříve přicházel i prodej Letiště Praha, který se ale letos zřejmě neuskuteční. Pokud by stát nezískal dodatečné zdroje, stoupne letos podle ministra financí Miroslava Kalouska deficit rozpočtu na 122 miliard korun.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK