Vláda schválila pomoc pro území postižená lednovou vichřicí

19.03.2007 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 19. března (ČTK) - Vláda schválila strategii obnovy území postižených lednovou vichřicí. Ministerstvo pro místní rozvoj má přímo na řešení následků ničivého orkánu k dispozici 200 milionů korun určených pro financování obecního a krajského majetku. ČTK to během zasedání vlády řekl Jiří Hrbek z tiskového odboru vlády.

Strategie se opírá o odhady krajů, pro jejichž území byl v důsledku orkánu vyhlášen nouzový stav. Celkové náklady na obnovu majetku tak dosahují téměř 7,5 miliardy korun, z toho 5,5 miliardy připadá na obnovu majetku, převážně lesů ve vlastnictví státu. Zbývající zhruba dvě miliardy korun tvoří náklady na obnovu majetku krajů, obcí a ostatních subjektů.

Strategie obnovy území se zaměřuje především na obnovu lesů, které byly postiženy nejvíce. Státní pomoc bude určena pro zalesnění kalamitních ploch a rekonstrukci rozvrácených porostů. Podpora nepůjde na zpracování a likvidaci dřeva, kde lze pokrýt velkou část nákladů jejím prodejem.

Další významně podporovanou oblastí je obnova obecního a krajského majetku, pro kterou bylo již v lednu uvolněno 200 milionů Kč. Tato částka pokrývá náklady, které kraje vyčíslily na 197,3 milionu Kč. Nejsou do ní zahrnuty náklady na obnovu lesů ve výši 1,03 miliardy korun, které budou hrazeny z Programu rozvoje venkova.

Škody vznikly zejména na lesních porostech, na železnicích, na elektrickém vedení a veřejném osvětlení. Další škody byly na bytových, rodinných domech, kulturních památkách a obecních úřadech. Dále byly poškozeny haly, sklady, stroje a zařízení podnikatelských subjektů. Zničeny byly i mosty, školy a sociální ústavy.

Kraje, obce i podnikatelé mohou dále získat peníze z Programu rozvoje venkova na období 2007 - 2013, Státního fondu rozvoje bydlení, Operačního programu Podnikání a inovace 2007 - 2013, národních programů podpory malého a středního podnikání na rok 2007 a programu Rozvoj a obnova materiálně technické základny sociální péče a služeb. Podporu podnikatelům však musí před vyplacením schválit Evropská komise.

Podpora z programů však není určena na zpracování dřeva, i když lesy byly kalamitou nejvíce postiženy. Podstatnou část nákladů lze podle MMR pokrýt prodejem dřeva. Podpora z programů půjde na zalesnění kalamitních ploch, či na rekonstrukci rozvrácených porostů, dodalo ministerstvo.

Kvůli kalamitě, kterou v ČR způsobila vichřice z 18. a 19. ledna 2007, vláda vyhlásila nouzový stav na dobu od 25. ledna do 5. února 2007 pro Liberecký, Jihočeský, Plzeňský, Karlovarský kraj, kraj Vysočina, pro okresy Trutnov, Náchod, Jičín v Královéhradeckém kraji, pro okresy Bruntál v Moravskoslezském kraji a pro okresy Benešov, Příbram, Kutná hora a Kolín ve Středočeském kraji.

Postižená území poskytla přehledy o předběžném odhadu nákladů na obnovu majetku ministerstvu financí a ministerstvu pro místní rozvoj. Obě ministerstva strategii obnovy území po vichřici formulovala.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK