Vláda prodá sedm procent akcií společnosti ČEZ

19.03.2007 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 19. března (ČTK) - Vláda prodá přes kapitálový trh sedm procent akcií společnosti ČEZ. Kabinet dnes schválil návrh ministerstva financí. Na tiskové konferenci po jednání vlády to řekl ministr financí Miroslav Kalousek. Při současné ceně akcií by tak stát získal kolem 36 miliard Kč.

Vláda chce peníze použít na schválené opravy a stavby silnic. Stát nyní vlastní 67,6 procenta ČEZ. S prodejem nesouhlasí opozice; privatizační rozhodnutí jsou však v kompetenci vlády a sněmovna o nich nehlasuje.

Účastníci kapitálového trhu rozhodnutí vlády celkem očekávali. "Myslím si, že není úplně optimální takto lepit rozpočet, ale pro stát není dlouhodobě nutné mít v ČEZ více než 51 procent," reagoval například analytik firmy Cyrrus Jan Procházka. Akcie ČEZ na burze při podprůměrné aktivitě investorů, kterou makléři vysvětlovali vyčkáváním na rozhodnutí vlády, oslabily o 0,09 procenta na 874 Kč. Dle Procházky nelze čekat výrazný prodejní tlak, informace už byla započtena v ceně akcií ČEZ.

"Nikdo ze členů vlády nehlasoval proti prodeji státního podílu. Hlasování se však zdrželi ministři za Stranu zelených," uvedl premiér Mirek Topolánek s tím, že to považuje za upevnění koaličních vztahů. Vláda dnes jednala o prodeji státního podílu několik hodin. Jednání se protáhlo kvůli postoji Strany zelených. Těm se nelíbila uspěchanost vlády v této otázce a rozhodnutí chtěli ještě odložit.

"Ze všech možných variant jsme vybrali prodej na kapitálovém trhu, protože je to nejtransparentnější způsob prodeje," uvedl k prodeji Kalousek. Časový harmonogram ani jméno právnické společnosti, která zorganizuje prodej sedmi procent akcií ČEZ, Kalousek neuvedl. Posléze však v odpovědi na dotaz novinářů řekl, že k prodeji dojde v průběhu roku 2007.

Akcie státu si na burze chce koupit sám ČEZ. Ten má stále přebytek kapitálu a investoři firmu za neefektivní zacházení s penězi kritizují. "Naše kapitálová struktura není optimální a jednou z možností, jak ji upravit, je nákup vlastních akcií. Půjdeme tomu přes burzu naproti a budeme mít zájem o celý balík," řekl ČTK mluvčí ČEZ Ladislav Kříž. Případný nákup by musela schválit valná hromada ČEZ, konat by se měla 23. dubna. Podle odhadu Procházky má ČEZ při prodeji přes burzu šanci získat tak desetinu nabízených akcií.

Opoziční sociální demokraté i komunisté se obávají, že stát přijde prodejem části akcií o kvalifikovanou dvoutřetinovou většinu v ČEZ, a tím i o kontrolní funkce v podniku. Stát by totiž prodejem ztratil kvalifikovanou většinu a nemohl rozhodovat sám například o změně stanov, výšce základního kapitálu nebo o výši vyplácených dividend.

Ministr financí Miroslav Kalousek takovou možnost nevyloučil. Podle něj je však pouze teoretická a v praxi by k ní dojít nemělo. "Zbytek akcií je v držení zhruba 120.000 drobných akcionářů. Největší z nich má 1,5 procenta. Představa, že se shromáždí na valné hromadě je mimo realitu, a proto se neobáváme ztráty kvalifikované většiny," uvedl. Potvrdil to i Kříž, podle kterého stát na posledních pěti valných hromadách ČEZ představoval svým podílem vždy více než 95 procent hlasovacích práv.

Peníze na financování už schválených dopravních staveb lze podle místopředsedy ČSSD Bohuslava Sobotky získat ze státního rozpočtu, a to navýšením jeho deficitu. V tomto smyslu by podle něj ČSSD ve Sněmovně navýšení schodku státního rozpočtu podpořila.

Prodej části akcií společnosti ČEZ souvisí se snahou vlády získat peníze, které sněmovna nezapočítala do rozpočtu při jeho schvalování. Sněmovna odsouhlasila pro letošní rok rozpočet se schodkem 91,3 miliardy Kč, která ovšem nezahrnuje peníze pro fond dopravy.

Prostředky by měla přinést právě privatizace některého státního podniku. V úvahu dříve přicházel i prodej Letiště Praha, který se ale letos zřejmě neuskuteční. Pokud by stát nezískal dodatečné peníze, stoupne letos podle ministra financí Miroslava Kalouska deficit rozpočtu na 122 miliard korun.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK