ČSSZ: Firmy musí doplatit sociální pojištění za 66,5 milionu Kč

19.03.2007 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 19. března (ČTK) - Firmy musí za loňský rok doplatit na sociálním a nemocenském pojištění přes 66,5 milionu korun. Dalších 14,7 milionu činí penále, které mají podniky za neodvádění pojistného uhradit. Vyplývá to z výsledků kontrol, které loni v malých i větších firmách provedla Česká správa sociálního zabezpečení (ČSSZ). ČTK o tom informovala její mluvčí Štěpánka Filipová. Podle ní pracovníci správy provedli loni přes 163.855 kontrol.

"V praxi to znamená, že ČSSZ v roce 2006 zkontrolovala téměř 63 procent všech organizací a malých organizací," upřesnila mluvčí.

Kontroloři uložili 1209 pokut za téměř 3,76 milionu korun. "Především je dali za nesoučinnost zaměstnavatelů při kontrole a za neplnění ohlašovacích povinností," uvedla mluvčí. Podle ní nejvíc sankcí dostaly firmy v Královéhradeckém kraji. Vysloužily si jich 596. Zaplatit by měly pokuty 1,22 milionu korun.

Ke konci loňského roku evidovala správa přes 29.300 organizací do 25 zaměstnanců, v nichž pracovaly přes 3,14 miliony lidí. Zhruba 232.700 malých firem pak zaměstnávalo přes 987.300 pracovníků.

ČSSZ podle Filipové kontroluje podniky pravidelně ve dvouletých cyklech. "Pokud například dluh na pojistném vznikl kvůli špatnému stanovení výše pojistného, je organizace či malá organizace ještě schopna částku doplatit," dodala mluvčí. Podle ní se kontroly zaměřují hlavně na stanovení vyměřovacího základu pro placení pojistného či na jeho výpočet. Sledují i to, jestli firmy správně vyplácejí svým zaměstnancům nemocenské dávky.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK