Vláda schválila uvolnění 300 mil. Kč na zvýšení zásob ropy

19.03.2007 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 19. března (ČTK) - Vláda schválila uvolnění 300 milionů korun z rezervního fondu vlády na zvýšení nouzových zásob ropy v případě krize z 90 dní až na 100 dní. Na tiskové konferenci po zasedání vlády to řekl ministr průmyslu a obchodu Martin Říman. Materiál o zajištění nouzových zásob ropy na období 2007 až 2011 vládě předložil právě ministr Říman a předseda Správy státních hmotných rezerv (SSHR).

"Má-li si ČR zachovat energetickou pojistku, což jsou zásoby na minimálně 90 dní, tak musí zvyšovat množství zásob v souladu s tím, jak se zvyšuje spotřeba ropy," řekl Říman.

SSHR bude podle Římana realizovat jiný svůj majetek, sníží některé zásoby komodit, které přestávají být podstatné a oněch 300 milionů korun odvede zpět do státního rozpočtu. "Je to tedy fiskálně nulová operace pro státní rozpočet, nicméně z hlediska ropné bezpečnosti je to zajištění 90 až 100 dnů tak, jak nám ukládá směrnice EU," dodal Říman.

Navýšení zásob ropy o pět dní předpokládá konkrétní zvýšení o 200.000 tun ropy, o 30.000 tun nafty, o 24.000 tun leteckého petroleje a o 5000 tun těžkých topných olejů. Denní spotřeba ropy v ČR se přitom odhaduje na 14.000 tun.

"Podle zákonů musí být zásoby ropy nejméně na 90 dní. Je ale nezbytné disponovat zásobami na úrovni až 100 dnů. Vzhledem ke značné finanční náročnosti se však předpokládá, že nouzové zásoby budou udržovány na úrovni cca 95 dnů průměrné vnitrostátní spotřeby předchozího roku," uvedl již dříve pro ČTK mluvčí MPO Tomáš Bartovský.

Návrh vývoje nouzových zásob vychází z toho, že se dále zvýší spotřeba pohonných hmot, zejména motorové nafty a leteckých paliv. V případě automobilových benzinů a těžkých topných olejů se pak předpokládá pomalejší nárůst až stagnace spotřeby, uvádí MPO.

Navýšené zásoby ropy budou stejně jako doposud uloženy ve společnostech MERO ČR a Čepro, kde se rozšiřují skladovací prostory.

Zvýšení zásob nebude mít podle mluvčího nepříznivé sociální dopady a negativní dopady na životní prostředí. Naopak podle něj bude příznivě ovlivněno podnikatelské prostředí.

Nouzové zásoby ropy státu zajišťují dodávky pohonných hmot v případě obdobných situací, jako bylo přerušení dodávek ropy z Ruska v lednu 2007.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK