Koruna díky slovenské měně posílila na 27,75 Kč/EUR

19.03.2007 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 19. března (ČTK) - Česká měna sice během první hodiny obchodování prudce posílila až k 27,61 Kč/EUR, ale po zbytek dne se držela kolem úvodních 27,80 Kč za euro. Po 17:00 stál kurz na 27,75 Kč/EUR a 20,87 Kč/USD. Koruna zpevněním vůči pátečnímu závěru reagovala na revalvaci slovenské koruny. Vyplývá to z informací serveru Patria Online.

Česká koruna, polský zlotý i maďarský forint reagovaly na revalvaci centrální parity slovenské koruny, upozornil analytik Komerční banky Jan Vejmělek. Postupně prý očekává korekci zpevnění kurzu slovenské měny. Slovenská centrální banka uvedla, že reakce slovenské koruny v podobě výrazného posílení je neadekvátní.

Slovenská měna si dnes výrazně polepšila a zaznamenala nový rekord vůči euru i dolaru. Pomohla jí k tomu změna centrální parity v systému ERM-II, do kterého se země při snaze přijmout euro zapojila v listopadu.

Dnešní vývoj jasně ukázal, že středoevropské měny budou dlouhodobě posilovat, a to možná více, než si troufali politici i centrální bankéři veřejně připustit, míní analytik Next Finance Vladimír Pikora. Pro českou korunu prý znamená slovenská revalvace zvednutí stavidel. Před korunou stojí podle něj jen dvě větší bariéry - 27,60 a 27,40 Kč/EUR. "Pravděpodobně obě budou během blízké doby pokořeny," odhadl.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK