Soud vyhlásil konkurz na Slovenské aerolinie

19.03.2007 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Bratislava 19. března (ČTK) - Bratislavský soud vyhlásil konkurz na leteckého přepravce Slovenské aerolinie. Současně vyzval věřitele, aby do 45 pracovních dnů přihlásili své pohledávky vůči zadlužené firmě. Informoval o tom Slovenský rozhlas.

Aerolinky se dostaly do problémů poté, co jejich rakouský většinový vlastník Austrian Airlines (AUA) požádal Slovensko o splacení starých dluhů firmy ve výši 170 milionů slovenských korun (144 milionů Kč). Slovenská vláda však o zaplacení této částky nerozhodla, takže se rakouský podnik přestal podílet na financování Slovenských aerolinií. Zároveň jim odebral dvě ze tří letadel. O třetí letoun firmu připravila leasingová společnost. Žádost o vyhlášení konkurzu podal slovenský přepravce začátkem měsíce.

Společnost Austrian Airlines ještě v roce 2004 pracovala na záchraně Slovenských aerolinií před krachem. AUA vlastní ve slovenské firmě téměř dvě třetiny akcií, zbytek ovládá stát.

Slovenské aerolinie před odebráním letadel nabízely cestujícím v rámci pravidelných linek mimo jiné lety do Bruselu a Moskvy. Spolupracovaly rovněž s cestovními kancelářemi při přepravě turistů na dovolenou.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK