ABN Amro potvrdila jednání o sloučení s bankou Barclays

19.03.2007 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Amsterodam 19. března (ČTK) - Nizozemský finanční ústav ABN Amro a britská banka Barclays dnes uvedly, že spolu vedou jednání o fúzi. Potvrdily tak dohady, o nichž se v minulých dnech spekulovalo v médiích, a které dnes přispěly k silnému růstu akciových trhů, včetně růstu na burze v New Yorku.

"ABN Amro potvrzuje, že vstoupila do exkluzivních a předběžných jednání s bankou Barclays ohledně případného sloučení obou organizací," píše se ve zprávě nizozemské banky. Podobnou zprávu vzápětí vydal tiskový odbor britské banky Barclays.

"Tato jednání jsou výsledkem pečlivého zvažování vytvořit vysoce přínosné partnerství. Rozhovory jsou v rané fázi, kdy zkoumáme všechny možnosti, a nelze tedy zaručit, že jejich výsledkem bude skutečná transakce," uvedla dále ABN Amro. Pokud by se banky sloučily, byla by to v evropském finančním sektoru největší transakce všech dob.

Na jednání o sloučení ABN Amro a Barclays jako první v neděli upozornil britský list Sunday Times. Ten s odkazem na své zdroje napsal, že sloučením by vznikla globální finanční instituce, jejíž hodnota by se pohybovala kolem 80 miliard liber (asi 3,3 bilionu Kč).

Sunday Times uvedl, že Barclays nizozemského konkurenta oslovila v reakci na požadavek hedgeového fondu TCI. Ten ABN Amro v únoru vyzval, aby se buď s někým sloučila, anebo aby se rozdělila na více částí. Barclays je údajně ochotna převzít roli takzvaného bílého rytíře, aby nizozemské bance pomohla z nynějších problémů.

Za bílého rytíře se obecně označuje subjekt, který podá přátelskou nabídku na jinou firmu, o kterou má zájem někdo jiný, o něhož firma nestojí. Cílem bílého rytíře je tedy ochránit jinou firmu před nepřátelským převzetím.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK