Patria: Při navrhované reformě daní si pohorší 74 procent plátců

20.03.2007 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 20. března (ČTK) - Zavedením jednotné sazby daní z příjmů fyzických osob ve výši 15 procent by si podle analýzy společnosti Patria Finance pohoršilo 74 procent všech plátců této daně. Daň se má podle dostupných, ale dosud oficiálně nepotvrzených informací počítat z hrubé mzdy, která zahrne i odvody na pojištění placené zaměstnavatelem, fakticky by tak zdanění bylo vyšší. I přes kompenzace, které vláda pro plátce daně chystá, by podle Patrie většina lidí platila více než nyní.

Daňová reforma jako celek počítá s poklesem daňové kvóty, konkrétní návrhy vláda však představí až 3. dubna. Podle dřívějšího závazku vlády by na daňové reformě měli vydělat všichni.

Podle dostupných informací z tisku by příjmy fyzických osob měly být zdaněny sazbou 15 procent. Daňovým základem by ovšem neměla být hrubá mzda po odečtení sociálního a zdravotní pojištění, ale takzvaná superhrubá mzda zahrnující obojí pojistné, a to placené zaměstnancem i zaměstnavatelem. Zároveň by se měla zvýšit základní sleva na dani z 600 Kč na 2070 korun a sleva na dani na dítě z 500 na 870 korun měsíčně.

Podle analýzy Patrie by se za uvedených parametrů celkové inkaso této daně zvýšilo asi o osm miliard na 155 miliard korun. Naopak osoby s hrubými příjmy mezi 15.000 Kč a 41.000 korun měsíčně, tedy 74 procent všech plátců této daně, si pohorší.

Vláda by za těch podmínek podle Patrie nedostála svému závazku z programového prohlášení, že si při reformě daní nikdo nepohorší. Aby tomu tak skutečně bylo, musela by se například základní sleva na dani zvýšit ještě o 500 korun výše. Potom by ovšem v rozpočtu chybělo zhruba 22 miliard, což by kompenzovalo posun snížení sazby DPH z pěti na devět procent.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK