Nezaměstnanost na Slovensku v únoru klesla na 9,2 procenta

20.03.2007 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Bratislava 20. března (ČTK) - Míra nezaměstnanosti na Slovensku v únoru klesla na 9,2 procenta z lednových 9,45 procenta. V porovnání s druhým měsícem minulého roku se tak nezaměstnanost snížila o 2,46 procentního bodu, informovalo dnes slovenské Ústředí práce, sociálních věcí a rodiny.

Nižší byla nezaměstnanost jen v listopadu minulého roku, kdy klesla na 9,12 procenta. Úřad očekává pokles nezaměstnanosti i v březnu, a to na nové minimum pod devět procent.

Počet lidí v evidenci úřadů práce, kteří mohli ihned nastoupit do zaměstnání, se v únoru snížil o 2,63 procenta na 239.170 osob. Proti únoru 2006 počet nezaměstnaných klesl o 59.050 lidí, tedy o 19,8 procenta.

Snížit počet nezaměstnaných pomohlo teplé počasí, díky kterému se lidé mohli zapojit do sezonních prací. Pozitivně přispěly i aktivity úřadů práce ve snaze najít lidem místa, řekl novinářům Vladimír Haško z ústředí práce.

Nezaměstnanost se v únoru snížila ve všech osmi slovenských krajích a ve většině ze 79 okresů. Nejvyšší zůstala v Rimavské Sobotě (28,59 procenta) a nejnižší (1,64 procenta) byla ve čtvrtém bratislavském obvodě, kde je mimo jiné závod německé automobilky Volkswagen.

"V březnu se dá pokles sledované nezaměstnanosti očekávat," řekl Haško. Počet lidí bez práce by se měl snížit v 53 okresech, úřad očekává nárůst jen v pěti okresech a v ostatních regionech očekává stagnaci. Rizikem pro vývoj nezaměstnanosti je ohlášené hromadné propouštění v některých podnicích, dodal Haško.

Vyšší údaje o nezaměstnanosti ale vykazuje jiná metodika statistického úřadu, který používá výběrové zjišťování. Podle posledních údajů úřadu klesla nezaměstnanost v posledním čtvrtletí minulého roku na 12 procent, což bylo nejméně od začátku roku 1998.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK