Pražská burza kvůli ztrátám akcií ČEZ a KB dopoledne klesla

20.03.2007 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 20. března (ČTK) - Pražská burza dopoledne nenavázala na tři dny trvající růst a oslabila. Pod největším prodejním tlakem byly akcie Komerční banky a také energetické společnosti ČEZ, u které vláda schválila prodej části státních akcií. Hlavní index PX byl po 11:30 níže o 0,13 procenta na hodnotě 1651,6 bodu, vyplynulo z průběžných výsledků.

Cena akcií Komerční banky sestoupila bez nových zpráv o 1,4 procenta 3513 korun a akcie ČEZ odepsaly 1,05 procenta na 864,8 koruny. Vláda v pondělí těsně před koncem obchodování oznámila prodej sedmi procent státních akcií ČEZ přes kapitálový trh s cílem získat 31 miliard korun na financování staveb silnic ještě letos. Očekávaný příchod velkého balíku akcií na trh způsobil podle makléřů prodejní tlak.

Obchodníci zatím spekulují o podmínkách prodeje, které nebyly oznámeny. Společnost BH Securities vypočetla minimální cenu odkupu akcií ČEZ na 750 korun, ale to byl čistý výnos pro stát bez nákladů prodeje, takže prý není mnoho důvodů, aby kurz akcií ČEZ klesl až pod 800 korun.

Příznivé by bylo zapojení společnosti ČEZ, která má o akcie zájem. "Pokud ČEZ schválí zpětný odkud akcí a akcie poté zruší, bude to pro vývoj ceny pozitivní," uvedl Igor Pečta z firmy Cyrrus.

Naopak akcie textilky Pegas Nonwovens zpevnily o procento na 730 korun. Skupina Pegas Nonvowens vykázala za loňský rok pokles čistého zisku o 22,3 procenta na 20,71 milionu eur (575 milionů korun). Tržby společnosti stouply meziročně o 10,5 procenta na 120,94 milionu eur (3,36 miliardy korun). "I přes mírný pokles na úrovni čistého zisku hodnotíme dosažené výsledky jako pozitivní," doplnil Pečta.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK