MD zřejmě převezme 35 procent akcií Českých aerolinií od ČKA

20.03.2007 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 20. března (ČTK) - Ministerstvo dopravy letos zřejmě převezme 35 procent akcií Českých aerolinií od České konsolidační agentury, která k 31. prosinci 2007 zanikne. V rozhovoru pro ČTK to řekl ministr dopravy Aleš Řebíček. MD by tak získalo významný díl akcionářských práv a mohlo by spolurozhodovat o dalším osudu národního leteckého dopravce.

"Jednáme s ministerstvem financí o tom, že by vykonavatelem akcionářských práv tohoto podílu bylo ministerstvo dopravy," řekl ministr. Řebíček by se tak stal vedle ministra financí jedním z klíčových mužů, kteří by rozhodovali o privatizaci společnosti, ačkoli určitý díl akcií drží také Česká pojišťovna, hlavní město Praha a Bratislava.

Pokud se podaří současnému prezidentovi Radomíru Lašákovi dovést ČSA zpět k zisku, tak je podle Řebíčka otázka, zda vůbec ziskovou firmu v krátké době prodat. "Klučina tam bojuje jako lev," pochválil Řebíček Lašáka. Do budoucna však zřejmě firmu privatizace nemine. "Spojení s nějakým silným strategickým partnerem ČSA nemine, není to tak velká společnost, že by měla šanci přežít sama," míní Řebíček.

ČSA loni hospodařily se ztrátou zhruba 400 milionů korun, rok předtím tratily půl miliardy. Ztrátové hospodaření se většinou připisuje předchozímu vedení Jaroslava Tvrdíka. Lašák nastoupil do firmy loni v lednu a zahájil postupnou restrukturalizaci, jejíž součástí je například prodej nákladového terminálu nebo stravovacích služeb. Letos by firma měla skončit s mírným ziskem.

Největším akcionářem je ministerstvo financí s 57 procenty, Česká konsolidační agentura kontroluje 35 procent akcií.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK