Odborníci: Prodej akcií ČEZ průlom, poprvé privatizace přes burzu

20.03.2007 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 20. března (ČTK) - Prodej sedmi procent akcií energetické skupiny ČEZ je podle odborníků průlomem. Česká vláda poprvé dala přednost před přímým prodejem privatizaci přes kapitálový trh, což je jedna z nejprůhlednějších prodejních metod používaná ve vyspělých i rozvíjejících se ekonomikách. Chválu ale tlumí plánované využití peněz na vyplnění děr v rozpočtu, vyplynulo z ankety ČTK.

"V našich podmínkách se jedná o doslova průlomové rozhodnutí. Kapitálový trh je pro privatizaci využíván zejména z důvodu transparentnosti - prakticky nulový prostor pro jakýkoliv lobbying - a rychlosti," reagoval generální ředitel pražské burzy Petr Koblic. "Je skvělé, že vláda využije jednu z nejtransparentnějších metod prodeje majetku," navázal analytik Raiffeisenbank Aleš Michl.

Názor Pavla Hollmanna, ředitele sekce regulace a dohledu nad kapitálovým trhem České národní banky, který jako předseda Komise pro cenné papíry obcházení kapitálového trhu při privatizacích silně kritizoval, se získat nepodařilo. Pavel Zúbek z odboru komunikace ČNB odpověděl, že jde o autonomní rozhodnutí vlády, ke kterému se ČNB nevyjadřuje.

Příkladů zahraniční privatizace přes kapitálový trh je řada. Polská vláda tuto metodu úspěšně používá již od roku 1991, k velmi úspěšným případům patřila banka PKO. V Maďarsku se přes akciový trh prodávala třeba farmaceutická firma Gedeon Richter, v Německu to byla Deutsche Post. Dalšími příklady byly částečné privatizace Gaz de France a Electricité de France. "V zahraničí vlády často používají prodej přes kapitálový trh i v případě daleko větších transakcí," upozornil analytik firmy Patria Finance David Marek.

Vláda počítá s rozpočtovým výnosem 31 miliard korun, což by podle obchodníků s cennými papíry znamenalo prodejní cenu akcií ČEZ okolo 750 korun za kus, což by ale byl čistý výnos bez nákladů prodeje a zisku pro zprostředkovatele. S cenou pod 800 korun se proto nepočítá. Akcie ČEZ dnes na burze krátce před koncem obchodování rostly o 1,5 procenta na 886,7 koruny.

"Plán prodeje akcií přes burzu je trhu dlouhodobě znám, proto nepředpokládáme v následujících dnech výraznou tržní reakci. Navíc není známo přesné načasování a způsob provedení. Domníváme se, že vláda bude muset při realizaci prodeje nabídnout nižší cenu, než je cena na trhu," shrnul analytik společnosti Atlantik FT Pavel Novák.

Důvody k oslavě naopak příliš nedává plánované využití výnosu z prodeje akcií ČEZ na financování silnic, na které nejsou peníze v rozpočtu. "Peníze by měly být použity na financování důchodové reformy, jejíž náklady mohou dosáhnout deset až 15 miliard ročně. Rozhodnutí vlády není tedy strategickým řešením manažera, jde jen o krátkozrakou záplatu rozpočtu," uzavřel Michl.

Státu patří v ČEZ podíl 67,6 procenta. ČEZ je přední energetickou evropskou skupinou a nejziskovějším českým podnikem. ČEZ měl loni konsolidovaný čistý zisk 28,8 miliardy korun při tržbách 159,6 miliardy korun.

Hlavní výhody prodeje přes akciový trh:

- jednoduchost a rychlost

- průhlednost

- podpora kapitálového trhu

- prokázaný zájem portfoliových investorů

- posílení rozpočtových příjmů

- možné zachování efektivní kontroly státu.

Nevýhody prodeje přes akciový trh:

- závislost na vývoji akciového trhu

- absence know-how a kapitálu

- nerealizování prémie za kontrolu

- roztříštěné vlastnictví.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK