Říman: MPO vyhlásí do dubna první programy na čerpání peněz z EU

20.03.2007 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 20. března (ČTK) - Ministerstvo průmyslu a obchodu chce do konce března vyhlásit první dva programy na čerpání peněz z fondů EU, které se s ohledem na zkušenosti z minulého období jeví jako nejméně problémové. Pro nové číslo měsíčníku Hospodářské komory Komora.cz to řekl ministr průmyslu Martin Říman s tím, že půjde o program Rozvoj a Marketing. Ostatní programy mají zpoždění; Evropská komise je ještě neschválila.

"Neočekáváme, že by jednání s Evropskou komisí u těchto programů přineslo nějaké podstatné změny. Předpokládáme, že příjem žádostí by měl být u těchto dvou programů zahájen již v březnu," uvedl ministr.

Následně by podle něj MPO chtělo začít plynule vyhlašovat další programy podpory jako Inovace, Eko-energie a podobně. U nich je možné využít prodloužené blokové výjimky pro podporu malých a středních podniků ve vztahu k unijním pravidlům pro poskytování veřejné podpory. Konkrétní harmonogram však ještě připraven není, dodal.

Proti Operačnímu programu Průmysl a podnikání (OPPP), na základě kterého byly dotace rozdělovány v minulém období, nabídne nový Operační program Průmysl a inovace (OPPI) pět zcela nových programů. Programy OPPI neschvaluje Brusel, ale česká vláda, která je předběžně odsouhlasila v polovině ledna. Obsah programů se může po diskusi s Evropskou komisí ještě změnit.

Říman míní, že administrativní postup při získávání peněz ze strukturálních fondů bude jednodušší. "Nebudeme chtít po podnikatelích některé doklady a podklady hned na začátku, ale až tehdy, když bude dotace přiznána," podotkl. Žádosti o dotace se budou předkládat nejdříve ve formě jednodušší registrační žádosti a teprve po jejím posouzení bude žadatel dokládat podklady a přílohy, na jejichž základě bude komise hodnotit kvalitu projektu. Další novinkou bude zjednodušení a zkrácení formuláře žádosti o dotaci a snížení počtu příloh a další dokumentace.

Vláda v únoru schválila Národní strategický referenční rámec i Integrovaný operační program pro období 2007 až 2013. Česko odeslalo oba tyto materiály do Bruselu, aby mohlo v letech 2007 až 2013 čerpat prostřednictvím operačních programů peníze z EU. Evropská komise bude mít do čtyř měsíců ke všem zaslaným dokumentům připomínky a až po čtyřech měsících se budou operační programy v ČR oficiálně vyhlašovat.

MPO již ale OPPI neoficiálně vyhlásilo, oficiálně ho bude moci vyhlásit až za čtyři měsíce. Žadatelé tohoto programu projekt mohou realizovat s tím, že se jim náklady započítají zpětně. Čerpání je ale s rizikem, že EK programy změní. U programu OPPI je však změna nepravděpodobná, ale u složitějších programů, kde bude mít EK připomínky, se neoficiální vyhlášení programů nedoporučuje. Pokud by však EK programy změnila, muselo by MPO peníze žadatelům dát z vlastních zdrojů.

Pro české podniky je připraveno v příštích šesti letech ze strukturálních fondů a státního rozpočtu v rámci OPPI až sto miliard korun ročně. Peníze by měly podpořit hlavně budování infrastruktury, podnikání a rozvoj lidských zdrojů.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK