Orange Slovensko postaví za miliardu Sk síť z optických vláken

20.03.2007 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Bratislava 20. března (ČTK) - Telekomunikační operátor Orange Slovensko, který dosud poskytoval hlavně mobilní služby, postaví na Slovensku pevnou síť z optických vláken za přibližně miliardu slovenských korun (833 milionů Kč). Do konce roku chce pokrýt 200.000 domácností v deseti městech, kterým nabídne rychlé připojení na internet, sledování digitální televize a telefonování. Informoval o tom dnes Orange. Společnost nyní tuto službu omezeně poskytuje ve třech městech.

Slovensko se po výstavbě optické sítě podle společnosti Orange zařadí k zemím jihovýchodní Asie, které v této oblasti mají vedoucí postavení. V samotné Evropě se stane průkopníkem v pokrytí širšího území optickými linkami. Dosud totiž takové sítě budovaly jen jednotlivé městské čtvrti, případně města.

Oblasti, v nichž by měla být optická síť letos k dispozici, Orange zatím neupřesnil. "V zájmu co nejrychlejšího rozvoje pokrytí se Orange zaměří na ta města, kde samosprávy i vlastníci budov a nemovitostí prokážou ochotu tuto investici do budoucnosti bez zbytečných administrativních průtahů umožnit," uvedla společnost v tiskové zprávě.

V současnosti může službu využívat 15.000 domácností v bratislavské Petržalce, Trnavě a Piešťanech. Po dokončení sítě bude Orange konkurovat poskytovatelům internetu i pevných linek.

Optické sítě umožňují rychlé připojení na internet; Orange nabízí stahování z internetu rychlostí 30 Mbps, což je nejrychlejší připojení v zemi. Kabelový operátor UPC nabízí rychlost do deseti Mbps, technologie ADSL společnosti Slovak Telekom umožňuje rychlost do tří Mbps.

Orange v roce 2006 zvýšil výnosy o 11,6 procenta na 23,92 miliardy Sk. Společnost měla na konci minulého roku 3,01 milionu klientů. Orange Slovensko ovládá firma Orange S.A., jejímž většinovým vlastníkem je France Telecom.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK