Burza vedená akciemi ČEZ dnes zrychlila růst nad procento

20.03.2007 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 20. března (ČTK) - Pražská burza dnes zrychlila růst a prodloužila řadu zisků na čtyři za sebou. Hlavním tahounem byly akcie energetické skupiny ČEZ, které nijak negativně nepoznamenal vládou schválený prodej sedmi procent státních akcií v ČEZ. Zveřejnění ročních hospodářských výsledků podpořilo akcie textilní firmy Pegas. Hlavní index PX zpevnil o 1,06 procenta na 1671,3 bodu. Výsledky oznámila burza.

Akcie ČEZ stouply o 2,09 procenta na 892,3 koruny a zatím tak nepocítily nervozitu z toho, že chybí bližší informace o načasování a postupu privatizace. Trhu zatím nevadí ani očekávaná budoucí nabídka více než 40 milionu akcií ČEZ. Denně se obvykle obchoduje milion až tři miliony akcií ČEZ. Vláda oznámila schválení prodeje sedmi procent akcií ČEZ přes burzu v pondělí až těsně před koncem obchodování.

Výkon celého trhu včetně akcií ČEZ byl dnes ovšem dlouho mdlý, výrazné oživení přišlo až ze zahraniční. "Obchodování obrátila nejdůležitější informace - únorové počty zahájených staveb v USA, které předčily očekávání a implikovaly tak budoucí poptávku po vybavení domů," uvedl obchodník firmy BH Securities Petr Hlinomaz.

Přízeň kupců si ale od rána užívaly akcie Pegas Nonwovens, které nakonec přidaly 1,09 procenta na 730,5 koruny. Skupina Pegas oznámila meziroční růst tržeb o desetinu a pokles čistého zisku o více než pětinu, což bylo zhruba v souladu s očekáváním analytiků.

Celkové obchody s akciemi narostly vysoko nad roční průměr nad 4,6 miliardy korun z minulých 3,5 miliardy korun. Na burze se naposledy obchodovalo s akciemi vyměnitelných dluhopisů developera Orco Property Group. Emitent je předčasně splatil.

Obchody s cennými papíry:

- akcie 4,643 miliardy Kč

- dluhopisy 0,950 miliardy Kč

- certifikáty, warranty a futures 21,4 milionu Kč

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK