Koruna dnes byla pod vlivem výrazného oslabení slovenské koruny

20.03.2007 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 20. března (ČTK) - Česká koruna mírně oslabovala kvůli výrazné devalvaci slovenské koruny. Kolem 17:00 byla vůči euru slabší proti ránu o 15 haléřů na 27,85 Kč/EUR, vůči dolaru se obchodovala za 20,96 Kč/USD. Vyplývá to z informací serveru Patria Online.

Dnešní devalvace slovenské koruny byla výsledkem intervencí slovenské národní banky. Ta se po pondělní výrazné revalvaci snažila vrátit kurz slovenské koruny ke slabším hodnotám. Na vývoj slovenské koruny reagovaly i další středoevropské měny, uvedl analytik Next Finance Vladimír Pikora.

"Česká koruna byl ovlivněna změnou kurzu slovenské koruny, protože z domácí ekonomiky nepřicházely žádné zásadní zprávy", říká Pikora. Podle něj se kurz koruny dnešním dnem vrátil ke svému dlouhodobému trendu. Z dlouhodobého pohledu počítá s posilováním koruny.

Kurz koruny mohou podle něj ovlivnit budoucí reformy v oblasti daní a sociálních výdajů. Jejich finální podobu je ale těžké v současné době odhadnout.

Vývoj slovenské měny bude ovlivňovat českou korunu i v dalších dnech, myslí si analytik Komerční banky Jan Vejmělek. Zároveň připouští, že vývoj české koruny může ve středu ovlivnit aukce státního dluhopisu.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK