Americké akcie dopoledne zpevňovaly, stále pomáhají fúze

20.03.2007 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 20. března (ČTK) - Ceny amerických akcií dnes pokračují v růstu, který zahájily v pondělí. Nejvíce jim pomáhají fúze, které se objevují v řadě odvětví, a které svědčí o tom, že samy firmy zatím nepovažují ceny akcií za příliš vysoké. Na trhu je zřejmá nervozita před zasedáním měnového výboru americké centrální banky.

Ve 12:00 EDT (17:00 SEČ) se Dow Jonesův index pohyboval kolem 12.251 bodů a proti předchozímu závěru vykazoval růst o 0,2 procenta. Širší index S&P 500 zpevnil o 0,3 procenta na 1406 bodů, podobně index technologického trhu Nasdaq Composite si připsal téměř 0,4 procenta na 2403 bodů.

Technologický sektor zpevňoval díky očekávání, že společnost Oracle pokračuje ve zvyšování zisků, což se ukáže ve výsledkové zprávě po skončení obchodování. Akcie firmy už během dopoledne zpevnily zhruba o dvě procenta. Vzpruhou pro technologický sektor byl i záměr skupiny soukromých investorů převzít za 5,9 miliardy dolarů firmu Affiliated Computer Services.

O více než čtyři procenta zpevnily akcie společnosti Palm, která vyrábí kapesní počítače a mobilní telefony. Spekuluje se, že firma je blízko dohody o převzetí. Mezi zájemci, kteří by zřejmě zaplatili kolem dvou miliard dolarů, je prý i Motorola a Nokia.

Ty kontrakty jsou pozitivní zprávou. Dokonce i šéfové firem si myslí, že jejich akcie jsou levné," podotkl šéf akciových obchodů ve společnosti Thomas Weisel Partners Adam Tracy. Americká ekonomika podle něj dál poroste svižným tempem, ale investoři chtějí slyšet, zda centrální banka má obavy z inflace, nebo z příliš slabého růstu.

Příznivé zprávy přicházejí i ze sektoru hypoték pro méně bonitní klienty. Akcie Accredited Home Lenders zpevnily asi o 30 procent, když firma uvedla, že si zajistila čerstvý zdroj financí. Snižují se tak obavy, že problémy na tomto trhu začnou ohrožovat širší ekonomiku.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK