Říman: Ovládnutí ČEZ jednou firmou by mohl zabránit zákon

20.03.2007 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 20. března (ČTK) - Zárukou proti ovládnutí společnosti ČEZ jedinou firmou při další případné privatizaci by mohl být zákon, který by zakazoval držet jedné společnosti více než například deset procent akcií ČEZ. České televizi to dnes řekl ministr průmyslu a obchodu Martin Říman s tím, že v příštím roce se s žádným dalším prodejem podílu ČEZ nepočítá. O privatizaci sedmi procent akcií ČEZ rozhodla vláda v pondělí.

O akcie ČEZ projevila zájem i sama firma. Podle předsedy představenstva a generálního ředitele společnosti ČEZ Martina Romana management společnosti nechce v rámci privatizace odkoupit na burze pouze vládou navrhovaných sedm procent, ale hodlá získat až desetiprocentní podíl. Roman to dnes řekl v rozhlasovém pořadu Impulsy Václava Moravce. Dodal však, že půjde o dlouhodobý proces, který potrvá minimálně do konce letošního roku.

Prodej zbývajícího podílu ČEZ podle ministra Římana zůstává na programu; v energetickém odvětví se ale vyskytly v posledních měsících nové skutečnosti spojené s energetickou bezpečností.

Ministr jmenoval některé státní firmy, kterým by podle něj bylo lépe v soukromých rukou. Horkými kandidáty na privatizaci tak jsou kupříkladu Česká pošta, Letiště Praha a České aerolinie. Částí peněz z jejich privatizace by Říman v budoucnu rád nahradil prostředky z připravovaného prodeje sedmi procent ČEZ, které byly podle něj původně zamýšleny na rozjetí důchodové reformy.

Prodej sedmi procent akcií ČEZ přes kapitálový trh ve středu schválila vláda na návrh ministerstva financí. Při současné ceně akcií by stát mohl získat kolem 36 miliard Kč, které chce použít na schválené opravy a stavby silnic. Stát nyní vlastní 67,6 procenta ČEZ.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK