Dovozní ceny v lednu klesly o 1,9 procenta, vývozní stouply

21.03.2007 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 21. března (ČTK) - Ceny dováženého zboží v lednu meziročně klesly o 1,9 procenta, ceny vývozu se naopak o procento zvýšily. Vyplývá to z dnešních údajů Českého statistického úřadu. Dovozní ceny se proti předchozímu měsíci snížily o 0,3 procenta. Vývozní ceny byly meziměsíčně vyšší o 0,7 procenta.

Na meziročním poklesu dovozních cen se podílelo především snížení cen strojů a dopravních prostředků. Nejvýrazněji se však snížily ceny paliv, především plynu, ropy a ropných výrobků. Růst cen vývozu ovlivnilo především zvýšení cen polotovarů, hlavně neželezných kovů. Nejvýrazněji se však zvýšily ceny ostatních surovin, především rud kovů. Z významnějších skupin se naopak nejvíce snížily ceny hotových výrobků, zejména nábytku.

Meziroční směnné relace, tedy poměr růstu cen vývozu vůči růstu cen dovozu, činily v lednu 103 procent a byly o více než bod vyšší než předchozí měsíc. Rostly již od března 2006 a byly kladné již popáté za sebou a zároveň nejvyšší od června 2002.

Světové ceny průmyslových surovin a potravin se v únoru meziročně zvýšily o 4,3 procenta a po lednovém mimořádném poklesu tak opět obnovily růst. Hlavním důvodem byl růst cen zemního plynu. Klesly pouze ceny dřeva.

Proti předchozímu měsíci se světové ceny průmyslových surovin a potravin v únoru zvýšily o 3,2 procenta. Hlavním důvodem byl růst cen ropy Brent o 7,9 procenta, což bylo nejvýraznější zvýšení od dubna 2006. Snížily se pouze ceny textilních surovin a dřeva.

Indexy cen dovozu a vývozu mají od ledna 2007 novou strukturu. Dosud publikované indexy pro období leden 2005 až prosinec 2006 ztrácejí revizí svoji platnost, jsou nahrazeny nově publikovanou časovou řadou pro toto období se základem průměr roku 2005 = 100.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK