Shell prodal divizi Shell Gas ČR francouzské společnosti Rubis

21.03.2007 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 21. března (ČTK) - Britská společnost Shell Gas Holdings prodala francouzské firmě Rubis svoji divizi Shell Gas ČR, která se zabývá prodejem a distribucí kapalných plynů (LPG). Oznámila to dnes firma v tiskové zprávě. Součástí dohody je prodej firem obchodujících s LPG v Bulharsku, Německu, Rumunsku, Španělsku a Švýcarsku. Transakci, jejíž hodnotu firmy nezveřejnily, budou muset schválit regulační orgány v jednotlivých zemích.

Shell nabízí v České republice LPG u 63 čerpacích stanic. Ostatní aktivity společnosti Shell v Česku budou fungovat beze změny. Firma v ČR provozuje 160 čerpacích stanic, zpracovává ropu, prodává letecká paliva a oleje.

Shell Gas ČR distribuuje více než polovinu produkce obchodovatelného množství kapalných plynů z českých rafinerií. Firma vznikla v roce 1993, tehdy jako společnost Kralupol. Od roku 1998 byl Kralupol ve vlastnictví Unipetrolu a Shellu, který měl podíl 45 procent. V červnu 2002 se Shell stal stoprocentním vlastníkem společnosti, a zároveň ji přejmenoval na Shell Gas ČR.

LPG (Liquid Petroleum Gas) v ČR používá asi 250.000 automobilů. Plyn lze načerpat na 800 místech. Základem LPG je propan a butan, pro pohon se využívá v kapalné podobě.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK